Contact

Pijn aan de heup

  1. Pijn aan de heup

Pijn in uw heup kan u erg dwars zitten in uw dagelijks leven. Lopen en fietsen kan bijvoorbeeld pijnlijk zijn, maar ook in en uit bad stappen, opstaan uit een stoel of liggen in bed. Die klachten kunnen u in de weg zitten om dingen te ondernemen. Ook kunnen ze u angstig maken voor de toekomst.

Bij beginnende slijtageklachten is een kunstheup niet direct aan te raden. Uw arts zal u dan eerst een andere behandeling voorstellen. Bijvoorbeeld een combinatie van fysiotherapie, pijnstilling en adviezen om anders te bewegen.

Waarom we in Isala Heupcentrum niet iedereen direct een heupprothese aanraden? Omdat soms het risico op complicaties zwaarder weegt dan de voordelen die u mag verwachten. Daar komt bij dat een heupprothese niet eeuwig meegaat (minimaal 10 tot 15 jaar). Bent u jonger dan 60 jaar en krijgt u een heupprothese, dan is de kans groter dat u later in uw leven een nieuwe prothese nodig heeft. Zo’n tweede prothese is lastiger te plaatsen dan de eerste prothese. Het resultaat is vaak minder goed, met een grotere kans op complicaties. De gemiddelde leeftijd waarop mensen in Nederland een heupprothese krijgen, is 68 jaar.

Isala Heupcentrum is één van de grootste centra van Nederland op het gebied van revisie chirurgie, oftewel het opnieuw plaatsen van een heupprothese. Wij zijn dan ook een verwijscentrum voor gecompliceerde heupproblematiek voor de hele regio.

Leefstijlverandering

Als u overgewicht heeft, kan een diëtist u bijvoorbeeld helpen om gewicht te verliezen. Zo komt er minder druk op uw heup te staan en kan de pijn afnemen. Ook het versterken van de spieren om uw heup heen, kan helpen om minder pijn te hebben. Een fysiotherapeut kan u helpen om de spieren in dit gebied te trainen. Daarnaast kan pijnstilling in de vorm van paracetamol gebruikt worden om de pijnklachten te verzachten.

In het Isala Heupcentrum kijken we samen met u wat de beste behandeling voor u is. U weer laten genieten van bewegen is ons doel.

Toch een heupprothese

Als de slijtage te veel pijnklachten geeft en leefstijlverandering helpt niet voldoende, dan kan een heupprothese overwogen worden. Uw arts bespreekt de voor- en nadelen uitgebreid met u.

Meer informatie

Folders

Beweeg wel, voor een spoedig herstel

Het is altijd belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Wordt u binnenkort opgenomen bij Isala? Dan kan extra bewegen uw lichaam nog meer versterken, zodat u sneller herstelt van uw operatie. Want, een goed begin is het halve werk!