Contact

Problemen met zuigen en slikken (pasgeborenen)

  1. Problemen met zuigen en slikken (pasgeborenen)

Drinkproblemen

Drinken klinkt eenvoudig, maar is nog best lastig. Een pasgeboren of jong kind moet controle hebben over de mondspieren en tegelijkertijd ook nog zuigen, slikken en ademhalen. Als dit moeilijk is, ontstaan er problemen bij de borst- of flesvoeding. Logopedie kan dan helpen.

Logopedie bij deze jonge kinderen noemen we ‘prelogopedie’. De logopedist die het kind behandeld noemen we dan ook een preverbaal logopedist. Ook geeft deze logopedist adviezen over eten aan ouders en verpleegkundigen.
Het is belangrijk om drinkproblemen zo vroeg mogelijk aan te pakken. Zo kunnen problemen in de verdere ontwikkeling van een kind worden voorkomen. Een pasgeboren kind kan prelogopedie krijgen als het nog verblijft in Isala. Behandeling is ook mogelijk op de polikliniek of bij een logopediepraktijk in uw buurt met een specialisatie voor preverbaal logopedie. Uw kinderarts, neonatoloog of huisarts kan u verwijzen naar deze logopedist.

Onderzoek en behandeling

De preverbaal logopedist onderzoekt en behandelt pasgeborenen en jonge kinderen die moeite hebben met het drinken uit de borst of fles. Het onderzoek begint met het stellen van vragen over de klachten en wat er is gedaan om de situatie te verbeteren. Ook wordt het kind lichamelijk onderzocht en gekeken naar de manier waarop het drinkt, zuigt en slikt.

Na het onderzoek bespreekt de logopedist met de ouder(s) wat er tijdens het onderzoek is opgevallen. Soms leidt dit tot directe adviezen, soms wordt er een behandelplan opgesteld. Het belangrijkste doel van de behandeling is dat het kind ontspannen en zonder stress leert drinken.