Contact

Radiotherapie

  1. Radiotherapie

Straling

Radiotherapie is één van de behandelingen bij kanker. Met behulp van straling wordt met deze behandeling de groei van kankercellen geremd. De tumoren worden daardoor kleiner of verdwijnen helemaal. Om de gezonde cellen om de tumor niet te veel te beschadigen wordt de bestraling iedere dag maar een klein beetje gegeven. Patiënten komen voor een periode iedere (werk)dag op de afdeling Radiotherapie voor de bestraling. Hoe vaak een patiënt komt is verschillend. Radiotherapie is vaak een onderdeel van de totale behandeling tegen de kanker.

De straling die radiotherapie gebruikt, is onzichtbaar en niet te voelen. De behandeling is dus niet pijnlijk. Patiënten kunnen wel bijwerkingen krijgen. Het is vaak niet te voorspellen welke bijwerkingen iemand krijgt en hoe erg deze zijn.

Bestralingsplan op maat

De radiotherapeut-oncoloog maakt voor iedere patiënt een bestralingsplan op maat. Ook worden patiënten vooraf uitgebreid voorgelicht over wat hem of haar te wachten staat. De bestraling wordt uitgevoerd door radiotherapeutisch laboranten. De laboranten begeleiden patiënten tijdens de gehele behandeling.

Korte toegangstijd en goede begeleiding

Isala is één van de weinige ziekenhuizen in Nederland die radiotherapie mag uitvoeren voor vrijwel alle bestralingsgebieden. Dit biedt voor patiënten de mogelijkheid om in de buurt van hun woonplaats te kunnen worden bestraald. De afdeling Radiotherapie is uitgerust met moderne bestralingsapparatuur.

Multidisciplinair overleg

Vaak wordt u door uw medisch specialist doorverwezen naar de afdeling Radiotherapie voor de behandeling van kanker. Vrijwel altijd is de verwijzing het resultaat van multidisciplinair oncologisch overleg, waar een radiotherapeut ook bij aansluit. U kunt na een week terecht op de afdeling en vervolgens vlot starten met uw behandeling. U ontvangt goede begeleiding; er is uitgebreide voorlichting over de behandeling en aandacht voor wondzorg.

Beweeg wel, voor een spoedig herstel

Het is altijd belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Wordt u binnenkort opgenomen bij Isala? Dan kan extra bewegen uw lichaam nog meer versterken, zodat u sneller herstelt van uw operatie. Want, een goed begin is het halve werk!