Contact

Schildklierkanker

  1. Schildklierkanker

Kanker kan bijna overal in het lichaam ontstaan, bijvoorbeeld in de schildklier. De schildklier is een belangrijke hormoon producerende klier die zich in de hals bevindt, voor de luchtpijp. Jaarlijks wordt bij 550 tot 600 Nederlanders schildklierkanker vastgesteld.

Er zijn vier vormen van schildklierkanker:

  • papillair;
  • folliculair;
  • medullair;
  • anaplastisch.

De papillaire en folliculaire tumoren groeien meestal langzaam en zijn gevoelig voor behandeling met radioactief jodium. Gelukkig kunnen de meeste vormen van schildklierkanker vroegtijdig worden vastgesteld en volledig genezen. Schildklierkanker is dus een zeldzaam voorkomende kanker waarbij de overlevingskans groot is.

Hoe wordt schildklierkanker ontdekt?

Het belangrijkste verschijnsel bij schildklierkanker is een knobbel in de hals. Het kan zijn dat u die zelf heeft ontdekt. Soms wordt ook bij toeval – in het kader van een ander onderzoek – een knobbel in de schildklier ontdekt. In de meeste gevallen hebben de patiënten geen klachten van schildklierkanker (behalve soms minimale hinder van de knobbel).

Sommige klachten wijzen wel in de richting van schildklierkanker, bijvoorbeeld:

  • snelle groei van de knobbel;
  • het hees worden van de stem of;
  • het ontstaan van nieuwe knobbels.

Patiënten noemen daarnaast soms ook nog wel de volgende klachten:

  • slikklachten, ‘brok in keel’-gevoel, een gevoel ergens over heen te moeten slikken of het gevoel dat eten moeilijk zakt of in de slokdarm blijft hangen;
  • hoesten, kriebelhoest, zere keel.

Uitstekende kwaliteit van zorg

Nadat u onderzoek heeft gehad, bespreken de betrokken specialisten tijdens een multidisciplinaire bespreking welke behandeling voor u nodig is. U ziet uw hoofdbehandelaar dezelfde dag voor de onderzoeksuitslagen en behandelplan. Zo zit u zo kort mogelijk in onzekerheid. Ons toegewijde team zorgt voor uitstekende kwaliteit van zorg volgens de laatste inzichten.

Vast aanspreekpunt

Binnen ieder specialisme in Isala Oncologisch centrum werken regieverpleegkundigen. Hij of zij houdt spreekuur om uw vragen te beantwoorden en de effecten van de behandeling te controleren. Zij spreekt uw taal én de taal van de artsen en denkt met u mee. Zo heeft u tijdens uw zorgtraject één aanspreekpunt.

Meer informatie

Meer informatie over schildklierkanker vindt u in het Patiënten Informatie Dossier Schildklierkanker van het Isala Oncologisch centrum.

Beweeg wel, voor een spoedig herstel

Het is altijd belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Wordt u binnenkort opgenomen bij Isala? Dan kan extra bewegen uw lichaam nog meer versterken, zodat u sneller herstelt van uw operatie. Want, een goed begin is het halve werk!