Contact

Slijtage van de heup (artrose)

  1. Slijtage van de heup (artrose)

Bij het ouder worden, worden de laagjes kraakbeen in onze gewrichten dunner. Dit is normaal, maar bij artrose is er méér slijtage van het kraakbeen dan normaal. De laagjes kraakbeen in een gewricht worden dan dun en brokkelig of verdwijnen helemaal.

Ook in de heup zitten deze laagjes kraakbeen. Het heupgewricht is een kogelgewricht. De kop van het dijbeen draait als een ronde kogel in de kom van het bekken. Dit gaat soepel dankzij een laagje kraakbeen dat op de kop én in de kom zit. Door slijtage verdwijnt dit laagje kraakbeen.

Door de slijtage neemt de wrijving tussen de botten toe. Dit doet pijn en er kunnen ruwe uitsteeksels ontstaan op het bot. Ook kan er vocht in het gewricht ontstaan, waardoor het gewricht dikker wordt. Bewegen wordt pijnlijk en gaat steeds moeilijker.

Specialisme en centra

Meer informatie

Beweeg wel, voor een spoedig herstel

Het is altijd belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Wordt u binnenkort opgenomen bij Isala? Dan kan extra bewegen uw lichaam nog meer versterken, zodat u sneller herstelt van uw operatie. Want, een goed begin is het halve werk!