Contact

Stuitbevalling

  1. Stuitbevalling

Bij een stuitligging ligt je baby niet met zijn hoofd naar beneden, maar liggen zijn benen of billen onder.

Oorzaak stuitligging

In de meeste gevallen is het onduidelijk waarom een baby niet met het hoofd naar beneden gaat liggen in het derde trimester. Soms blijkt de navelstreng te kort, maar het kan ook zijn dat er te weinig ruimte (onder)in de buik is, bijvoorbeeld omdat de baarmoeder gedraaid zit. Bij meerlingen komt een stuitligging vaker voor dan bij één baby.

Bij 33 weken zwangerschap ligt 25 procent van de baby’s in een stuit, bij de geboorte is dat nog maar 3 procent. Als een baby rond de 36e week nog in stuit ligt, krijg je meestal de keuze: een vaginale stuitbevalling of een keizersnede.

Gezinsgerichte zorg

Op de afdeling Verloskunde/Kraam werken wij volgens de principes van gezinsgerichte zorg. Dit houdt in dat uw partner 24 uur per dag bij u mag zijn, totdat u samen met uw baby naar huis gaat of nog gaat verblijven in het Ronald McDonaldhuis.

Bij gezinsgerichte zorg bepaalt u als (aanstaande) ouders, samen met de verpleegkundige/kraamverzorgende, wat de zorgvraag is. Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met uw behoeften en verwachtingen. Dat biedt u meer vrijheid om zelf invulling te geven aan uw verblijf in Isala.

Specialisme en centra

Meer informatie

Folders