Contact

Syndactylie

  1. Syndactylie

Wat is syndactylie?

Bij de geboorte kunnen twee of meerdere vingers en/of tenen aan elkaar vastzitten. Dit heet syndactylie. Vingers en/of tenen kunnen ook aan elkaar vastgroeien door littekens. Bijvoorbeeld bij brandwonden of een ander trauma.

Ongeveer 1 op de 3000 kinderen die levend worden geboren, heeft een afwijking aan de handen. Van deze kinderen hebben er ongeveer 1000 een vorm van syndactylie. De meeste van deze kinderen hebben alleen syndactylie. Dus alleen vingers en/of tenen die aan elkaar vastzitten. Maar soms kan syndactylie ook horen bij een syndroom. De meest bekende zijn het syndroom van Poland, Moebius en Apert.

Wat is de oorzaak?

Als het kindje in de buik nog heel klein is, zitten de vingers en tenen nog aan elkaar vast. Rond de 40e dag van de zwangerschap verandert dit. De vingertjes en teentjes komen dan los van elkaar. Bij een kindje met syndactylie gaat dit niet (helemaal) goed. Vaak is de oorzaak een foutje in een gen. 

Wat is de behandeling?

Als er twee vingers aan elkaar vastzitten, houdt de kortste vinger de groei van de langste vinger tegen. Daarom is het beter om de vingers van elkaar te scheiden. Dit kan het beste gedaan worden voordat er groeistoornissen ontstaan. De operatie bij syndactylie doen we meestal als een kindje tussen de 12 en 18 maanden oud is.

Als Isala Hand-polscentrum zijn wij het grootste handencentrum van Nederland. Ook zijn we officieel erkend als European Hand Trauma Center. Uw kind krijgt de behandeling van een ervaren team van zorgverleners.

Beweeg wel, voor een spoedig herstel

Het is altijd belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Wordt u binnenkort opgenomen bij Isala? Dan kan extra bewegen uw lichaam nog meer versterken, zodat u sneller herstelt van uw operatie. Want, een goed begin is het halve werk!