Contact

Syndroom van De Quervain

  1. Syndroom van De Quervain

Ontsteking van een pees

Het Syndroom van De Quervain is het gevolg van irritatie en zwelling van de pezen aan de duimzijde van de pols. Deze ontsteking is genoemd naar de ontdekker, de Zwitserse chirurg De Quervain.

Door irritatie zwelt het omhulsel van de pezen of wordt de pees dikker. Hierdoor kunnen de pezen niet meer zo makkelijk bewegen. De zwelling zit aan de duimzijde van de pols en kan pijn geven. Deze pijn is vaak erger bij het maken van een vuist, het vastpakken van voorwerpen of het draaien van de pols.

De meest voorkomende oorzaak van De Quervain is een ontsteking en zwelling van het omhulsel van de pezen (tenosynovitis). De Quervain hangt ook samen met overbelasting, of herhalende bewegingen van de duim in combinatie met ongewone houdingen van de pols.

De proef van Finkelstein

Vaak wordt De Quervain vastgesteld met de proef van Finkelstein. Bij deze proef maakt de patiënt een vuist door de vingers over de duim te sluiten. Vervolgens wordt de pols gebogen naar de pinkzijde toe. Bij patiënten met De Quervain is deze beweging zeer pijnlijk.

Voor de behandeling zijn rust en medicijnen meestal voldoende. Soms is een operatie nodig met handtherapie.

Isala Hand-polscentrum

In Isala Hand-polscentrum zijn veel kennis, expertise en ervaring op het gebied van handletsels en -aandoeningen gebundeld. In het centrum werken plastisch chirurgen, revalidatieartsen en handtherapeuten nauw met elkaar samen. Met welk probleem aan uw hand, pols of onderarm u ook komt, wij zorgen ervoor dat u snel weer zo goed mogelijk kunt functioneren.

Meer informatie