Contact

Syndroom van Sjögren

  1. Syndroom van Sjögren

Bij het syndroom van Sjögren raken vooral de traan- en speekselklieren ontstoken. Hierdoor ontstaan droge ogen en een droge mond omdat de traan- en speekselklieren minder goed werken. Soms raken ook andere weefsels of organen ontstoken. Ook komen vaak vermoeidheid en gewrichtsklachten voor. De klachten zijn chronisch. 

Reumatische aandoening

Er is een primaire en een secundaire vorm van het syndroom van Sjögren. Bij het primaire syndroom van Sjögren heeft iemand alleen klachten van de traan- en speekselklieren. Bij het secundaire syndroom van Sjögren heeft iemand ook andere reumatische aandoeningen, zoals artralgie en artritis. Bij artritis zijn de gewrichten niet alleen pijnlijk, maar ook ontstoken. Uw gewrichten zijn dan dik, warm, stijf (vooral ’s ochtends) en u hebt moeite om je ontstoken gewrichten te bewegen.

Gespecialiseerd in uw klachten

Onze reumatologen zijn gespecialiseerd in de diagnose en behandeling van uw klachten. Zij werken volgens de kwaliteitseisen van de Nederlandse Vereniging van Reumatologie. Deze wetenschappelijke vereniging bevordert de diagnose, behandeling en zorg bij reuma, en het onderzoek en onderwijs. Daarnaast kunt u terecht bij onze reumaconsulenten, dit zijn gespecialiseerde reumaverpleegkundigen. Ook werken de reumatologen samen met andere specialisten in Isala.

Specialisme en centra

Gerelateerde behandelingen