Contact

Uitzaaiingen in de lever

  1. Uitzaaiingen in de lever

Er ontstaan uitzaaiingen in de lever doordat er van een kwaadaardige tumor cellen losraken. Via de bloedbaan of het lymfestelsel komen deze losse kankercellen ergens anders in het lichaam terecht. Uitzaaiingen ontstaan regelmatig in de lever, omdat er zoveel bloedvaten doorheen lopen. Uitzaaiingen in de lever worden ook wel levermetastasen genoemd.

Heeft u darmkanker, borstkanker, longkanker of huidkanker, dan bestaat de kans dat u uitzaaiingen in de lever krijgt. Ongeveer de helft van de patiënten met dikke darmkanker of endeldarmkanker ontwikkelt levermetastasen. Deze uitzaaiingen kunnen tegelijk met de primaire tumor ontdekt worden, maar ze kunnen ook pas maanden tot jaren nadat de primaire tumor is behandeld, ontstaan.

Behandeling

Voor de behandeling van uitzaaiingen in de lever is het belangrijk om te weten welke kankersoort de uitzaaiing heeft veroorzaakt. De behandeling van uitzaaiingen in de lever wordt namelijk afgestemd op die soort kankercellen. De behandeling kan gericht zijn op genezing of op het remmen van de ziekte. De arts bespreekt samen met u wat in uw situatie de mogelijkheden zijn.

Gespecialiseerd ziekenhuis

Isala Oncologisch centrum voerde onlangs voor het eerst een grote leveroperatie uit met een kijkoperatie. Waar normaliter bij een grote leveroperatie een grote snee onder de ribbenboog wordt gemaakt, zijn voor een kijkoperatie maar zes kleine gaatjes nodig. Dit zorgt onder andere voor minder pijn en minder complicaties bij de patiënt. De patiënt herstelt sneller van deze ingreep. Een belangrijke mijlpaal voor de behandeling van levertumoren. Lees het interview met chirurg Gijs Patijn op onze website.

Uitstekende kwaliteit van zorg

Op de polikliniek Maag-, darm- en leveroncologie werken chirurgen, maag-, darm- en leverartsen, internist-oncologen en radiotherapeuten op een unieke wijze met elkaar samen. Nadat u onderzoek heeft gehad, bespreken de betrokken specialisten tijdens een multidisciplinaire bespreking welke behandeling voor u nodig is. U ziet uw hoofdbehandelaar dezelfde dag voor de onderzoeksuitslagen en behandelplan. Zo zit u zo kort mogelijk in onzekerheid.

Ons toegewijde team zorgt voor uitstekende kwaliteit van zorg volgens de laatste inzichten. Verder doen wij mee aan de meeste landelijke, belangrijke wetenschappelijke onderzoeken en onze patiënten kunnen daaraan deelnemen.

Beweeg wel, voor een spoedig herstel

Het is altijd belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Wordt u binnenkort opgenomen bij Isala? Dan kan extra bewegen uw lichaam nog meer versterken, zodat u sneller herstelt van uw operatie. Want, een goed begin is het halve werk!