Contact

Uitzaaiingen in de lever

  1. Uitzaaiingen in de lever

Er ontstaan uitzaaiingen in de lever doordat er van een kwaadaardige tumor cellen losraken. Via de bloedbaan of het lymfestelsel komen deze losse kankercellen ergens anders in het lichaam terecht. Uitzaaiingen ontstaan regelmatig in de lever, omdat er zoveel bloedvaten doorheen lopen. Uitzaaiingen in de lever worden ook wel levermetastasen genoemd.

Heeft u darmkanker, borstkanker, longkanker of huidkanker, dan bestaat de kans dat u uitzaaiingen in de lever krijgt. Ongeveer de helft van de patiënten met dikke darmkanker of endeldarmkanker ontwikkelt levermetastasen. Deze uitzaaiingen kunnen tegelijk met de primaire tumor ontdekt worden, maar ze kunnen ook pas maanden tot jaren nadat de primaire tumor is behandeld, ontstaan.

Behandeling

Voor de behandeling van uitzaaiingen in de lever is het belangrijk om te weten welke kankersoort de uitzaaiing heeft veroorzaakt. De behandeling van uitzaaiingen in de lever wordt namelijk afgestemd op die soort kankercellen. De behandeling kan gericht zijn op genezing of op het remmen van de ziekte. De arts bespreekt samen met u wat in uw situatie de mogelijkheden zijn.

Voorlichtingsfilm

Onderstaande voorlichtingsfilm geeft informatie over het behandeltraject van Dikke darmkanker met uitzaaiingen in de lever.

Film dikke darmkanker

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.