Contact

Zwangerschapshypertensie

  1. Zwangerschapshypertensie

Hoge bloeddruk tijdens zwangerschap

Sommige vrouwen krijgen in de tweede helft van hun zwangerschap een hoge bloeddruk. Dit noemen we zwangerschapshypertensie. Het kan schadelijk zijn voor zowel moeder als kind. Daarom is behandeling van de hoge bloeddruk belangrijk.

Een precieze oorzaak van hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap is onbekend. Waarschijnlijk spelen aanleg en de ontwikkeling van de placenta in de eerste helft van de zwangerschap een rol.

Wel is bekend dat de kans op een hoge bloeddruk hoger is bij bepaalde ziekten.

Hoge bloeddruk komt vooral voor bij vrouwen die voor de eerste keer zwanger zijn. Bij lichte vormen van hoge bloeddruk verloopt de zwangerschap meestal normaal. Bij een ernstigere vorm van hoge bloeddruk is de kans groot, dat het bij een volgende zwangerschap weer gebeurt. Vaak is de hoge bloeddruk dan bij de volgende zwangerschap minder ernstig.

Als de hoge bloeddruk pas aan het eind van de zwangerschap ontstaat, is de kans op problemen bij moeder of kind veel kleiner.

Behandeling

Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap kan op verschillende manieren worden behandeld:

  • Controle van de bloeddruk op de polikliniek. 
  • Behandeling met medicijnen.
  • Opname in het ziekenhuis als u Pre-eclampsie en/of het HELPP-syndroom heeft.

Zorg op afstand met Thuismeten app

U kunt bij Isala Verloskunde ook gebruik maken van zorg op afstand. U komt dan niet naar de polikliniek voor de controle van uw bloeddruk, maar u meet thuis zelf uw bloeddruk en geeft de resultaten aan ons door. U gebruikt hiervoor de Thuismeten app. U hoeft dan minder vaak naar het ziekenhuis te komen. Lees hier meer over in de folder 'Zorg op afstand bij hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap' .

Specialisme en centra