ISALA

Eerste onderzoeken deelnemers griepstudie

De Isala Academie heeft inmiddels 100 vrijwilligers gevonden die mee willen doen aan het onderzoek naar het nieuwe griepvaccin. Onlangs waren de eerste gesprekken en is er voor het eerst bloed afgenomen. Maar Isala zoekt nog meer vrijwilligers.

Isala doet mee aan een groot Europees onderzoek naar universeel griepvaccin. Een vaccin dat alle virussen herkent en zeker vijf jaar moet werken. Arts onderzoeker Sofie de Groen: ‘En bedenk wat voor voordeel dit heeft bij een pandemie. Er is dan altijd een werkend vaccin op voorraad.’

Meedoen aan het onderzoek vraagt wel wat van de deelnemers realiseert ook De Groen zich. ‘Mensen moeten vijf keer naar het ziekenhuis komen. Wij nemen vier keer bloed af en ze krijgen twee keer een vaccinatie. Een deel krijgt een placebo en een deel krijgt het vaccin.’ De CCMO (Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek beoordeelt vaccinatieonderzoek. En zij hebben besloten dat er geen vergoeding voor het onderzoek mag worden gegeven. De Groen: ‘Vaak kennen de deelnemers iemand die erg ziek is geweest van de griep. Of zijn zelf ziek geweest. Zij realiseren zich dat de griep niet iets onschuldigs is. Terwijl veel mensen dat wel denken. Ik sprak een jongen die stage had gelopen bij een verpleeghuis en daar zag hij wat het griepvirus van vorig jaar aanrichtte. Dat was zijn reden om mee te doen.‘

Placebo of echte vaccinatie

Tijdens de eerste afspraak neemt De Groen het informed consent door met de deelnemers. ‘Er is een lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek. Als alles goed is, kunnen mensen verder. Je moet er inderdaad altijd rekening mee houden dat er een aantal afvalt.’ De deelnemers weten niet of ze het placebo krijgen of de echte vaccinatie. Ook De Groen weet dat niet. En de verpleegkundigen zien niet voor welke patiënt de injectie is die ze klaar maken.

Tijdens het griepseizoen (tussen 1 december en 1 april) hebben alle onderzoek deelnemers de beschikking over een app. Daarin kunnen ze aangeven of ze ziek zijn. De Groen: ‘Als wij vermoeden dat het echt om griep gaat, dan gaan wij langs om een keel- en neusmonster af te nemen zodat wij kunnen onderzoeken of iemand inderdaad het griepvirus heeft. Na het griepseizoen horen de deelnemers of zij een placebo kregen of het echte vaccin. 

Wil je meer weten over het onderzoek? Of ken je mensen die mogelijk mee zouden willen doen aan het onderzoek? Ga dan naar www.vaccinatiestudieisala.nl of neem contact op met het projectteam via (038) 424 8187.