ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Kindergeneeskunde

​Binnen Kindergeneeskunde in Isala zijn veertien kinderartsen werkzaam. Ieder van hen richt zich op een eigen specifiek aandachtsgebied(en): epidemiologie, longziekten, allergologie, adoptie, infectieziekten, neuromusculaire aandoeningen, gastro-enterologie, oncologie, nefrologie, spina bifida, kindermishandeling, sociale pediatrie, cardiologie, pasgeborenen, intensive care/acute kindergeneeskunde, endocrinologie en diabetes. De kinderartsen werken niet op zich zelf. Voor de behandeling van vroeggeboren kinderen werken ze nauw samen met de kinderartsen-neonatoloog. Maar ook met vele andere specialismen is sprake van een goede samenwerking. Denk daarbij aan: chirurgie, urologie, plastische chirurgie, orthopedie, keel-, neus- en oorheelkunde, oogheelkunde, kaakchirurgie, neurologie en bijzondere tandheelkunde.

Spreekuren

Om kinderen en hun ouders of verzorgers goed te kunnen helpen, hebben de kinderartsen multidisciplinaire spreekuren opgezet. In deze spreekuren werken artsen en verpleegkundigen nauw samen rondom de aandachtsgebieden:

 • astma en allergie
 • schisis (hazelip en/of opengespleten gehemelte)
 • diabetes mellitus (suikerziekte)
 • spina bifida (open rug)
 • cystic fibrosis (taaislijmziekte)
 • spierziekten
 • hartafwijkingen
 • pasgeborenen.

Om de zorg rondom bepaalde ‘probleemgebieden’ nog beter te kunnen faciliteren, kent kindergeneeskunde in Isala een aantal bijzondere poliklinieken:

 • poepgoed polikliniek
 • plaspolikliniek
 • ADHD-polikliniek.

Aios

Isala is het grootste algemene opleidingsziekenhuis van Nederland. Het is een ziekenhuis waar het vak kindergeneeskunde zich breed heeft ontwikkeld. Op de Amalia kinderafdeling heerst een veilig en stimulerend opleidingsklimaat, waar de afdeling trots op is.

Ook op wetenschappelijk gebied is de afdeling zeer actief. U krijgt de gelegenheid om u als aios in deze uitdagende leeromgeving te bekwamen als kinderarts. In het tweede en derde jaar van uw opleiding bieden we u de mogelijkheid tot het volgen van keuzestages in de neonatologie, kinderlongziekten en allergie, en de psychosociale kindergeneeskunde.

Duur van de opleiding

De opleiding tot kinderarts duurt vijf jaar. Vanaf de zesde of twaalfde maand volgt u de opleiding 18 tot 24 maanden in Isala of een ander niet-universitair ziekenhuis. Daarna vervolgt u de opleiding in het UMCG.

Opleiders 

​​​ V.J. Langenhorst, opleider
​​​ prof. dr. P.L.P. Brand, plv. opleider

 

 

Curriculum

Naast de verplichte stages in de aandachtsgebieden neonatologie en polikliniek, kunt u voor uw verdere stages kiezen uit alle deelgebieden van de kindergeneeskunde.

Subspecialisaties en doorstroommogelijkheden

Na registratie als kinderarts is subspecialisatie mogelijk in alle deelgebieden van de kindergeneeskunde.

Meer informatie

Wilt u meer weten over het specialisme Kindergeneeskunde of over de opleiding tot kinderarts, bezoek dan eens de websites van:

Onderaan deze pagina vindt u links naar de gerelateerde specialismen in Isala.
Uiteraard kunt u ons ook bellen. De medewerkers van de Isala Academie staan u graag te woord. Zij zijn op werkdagen te bereiken tussen 8.30 en 17.00 uur op (038) 424 62 20. Wilt u contact via de mail, maak dan gebruik van het online contactformulier.


23 september 2016

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht