ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Pathologie

​Bij de vakgroep pathologie van Isala zijn twaalf pathologen werkzaam. Zij onderzoeken patiëntenmateriaal ingestuurd uit Isala en door de huisartsen uit de regio.

Het vakgebied is onderverdeeld in aandachtsgebieden. Iedere patholoog heeft expertise in meerdere specifieke aandachtsgebieden zoals: neuro-, mamma-, kaak-, orthopedische-, lever-, gynaeco-, kinder-, dermato-, nefro-, cardiovasculaire-, long-, hemato-, uropathologie en weke delen tumoren. Verder immuunhistochemie, in situ hybridisatie en andere moleculair biologische technieken en cytologie inclusief puncties.

Aios

Voor u als aios, is het Zwolse pathologie laboratorium een boeiende omgeving, waar u kennis maakt met alle facetten van het vak.

Duur van de opleiding

De opleiding tot patholoog duurt vijf jaar. Na het eerste jaar in de A-opleiding in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) vervolgt u de opleiding, voor minimaal een half jaar en maximaal twee jaar, in Isala of in een ander niet-universitair ziekenhuis. U bepaalt dit in overleg met uw opleiders.

Opleiders

   dr. mr. J.E. Boers, opleider 
   dr. R.H. van Rijssel, plaatsvervangend opleider
 

Curriculum

De opleiding bestaat uit opeenvolgende modules van drie maanden waarin alle deelgebieden van de pathologie aan bod komen. Het Concilium Pathologicum organiseert landelijk cursussen. Daarnaast is er regionaal tweewekelijks cursorisch onderwijs en maandelijks een refereeravond.

Het eerste jaar van de opleiding vindt plaats bij de A-opleiding pathologie in het UMCG en bestaat uit vier blokken van drie maanden. In het vervolg van de opleiding wordt u minimaal een half jaar en maximaal twee jaar gedetacheerd bij de B-opleiding pathologie in Isala of andere B-opleiding geaffilieerd met het UMCG.

De opleiding pathologie kent geen formele keuzestages. Er wordt wel een half jaar van de opleiding besteed aan wetenschappelijk onderzoek. De verdere invulling van de blokken vindt plaats in overleg tussen de A-opleider, B-opleiders en de aios. Tijdens de detachering bij Isala heeft u als aios de gelegenheid zich te verdiepen in de dunne naald punctiecytologie.

Subspecialisaties en doorstroommogelijkheden

Het specialisme Pathologie kent geen officiële subspecialisaties. Wel zijn er verdiepingsstages in de aandachtsgebieden mogelijk.

Meer informatie

Wilt u meer weten over het specialisme Pathologie of over de opleiding tot patholoog, bezoek dan eens de websites van:

Onderaan deze pagina vindt u links naar de gerelateerde specialismen in Isala.
Uiteraard kunt u ons ook bellen. De medewerkers van de Isala Academie staan u graag te woord. Zij zijn op werkdagen te bereiken tussen 8.30 en 17.00 uur op (038) 424 62 20. Wilt u contact via de mail, maak dan gebruik van het online contactformulier.


19 mei 2015

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht