Contact

Kindergeneeskunde

  1. Kindergeneeskunde

​Binnen Kindergeneeskunde in Isala zijn veertien kinderartsen werkzaam. Ieder van hen richt zich op een eigen specifiek aandachtsgebied(en): epidemiologie, longziekten, allergologie, adoptie, infectieziekten, neuromusculaire aandoeningen, gastro-enterologie, oncologie, nefrologie, spina bifida, kindermishandeling, sociale pediatrie, cardiologie, pasgeborenen, intensive care/acute kindergeneeskunde, endocrinologie en diabetes. De kinderartsen werken niet op zich zelf. Voor de behandeling van vroeggeboren kinderen werken ze nauw samen met de kinderartsen-neonatoloog. Maar ook met vele andere specialismen is sprake van een goede samenwerking. Denk daarbij aan: chirurgie, urologie, plastische chirurgie, orthopedie, keel-, neus- en oorheelkunde, oogheelkunde, kaakchirurgie, neurologie en bijzondere tandheelkunde.

Spreekuren
Om kinderen en hun ouders of verzorgers goed te kunnen helpen, hebben de kinderartsen multidisciplinaire spreekuren opgezet. In deze spreekuren werken artsen en verpleegkundigen nauw samen rondom de aandachtsgebieden:

  • astma en allergie;
  • schisis (hazelip en/of opengespleten gehemelte);
  • diabetes mellitus (suikerziekte);
  • spina bifida (open rug);
  • cystic fibrosis (taaislijmziekte);
  • spierziekten;
  • hartafwijkingen;
  • pasgeborenen.

Om de zorg rondom bepaalde 'probleemgebieden' nog beter te kunnen faciliteren, kent kindergeneeskunde in Isala een aantal bijzondere poliklinieken

  • poepgoed polikliniek;
  • plaspolikliniek;
  • ADHD-polikliniek.

Aios
Isala is het grootste algemene opleidingsziekenhuis van Nederland. Het is een ziekenhuis waar het vak kindergeneeskunde zich breed heeft ontwikkeld. Op de kinderafdeling heerst een veilig en stimulerend opleidingsklimaat, waar de afdeling trots op is.

Ook op wetenschappelijk gebied is de afdeling zeer actief. Je krijgt de gelegenheid om je als aios in deze uitdagende leeromgeving te bekwamen als kinderarts. In het tweede en derde jaar van de opleiding bieden we je de mogelijkheid tot het volgen van keuzestages in de neonatologie, kinderlongziekten en allergie, en de psychosociale kindergeneeskunde.

Duur van de opleiding

De opleiding tot kinderarts duurt vierenhalf jaar. 

Opleiders 

Curriculum

De opleiding duurt vierenhalf jaar. Je begint perifeer voor een gemiddelde periode van 21 maanden (variatie 18-24 maanden). Hierna vervolg je de opleiding in het UMCG. De opleiding bestaat uit een basisblok van drieënhalf jaar, gevolgd door een verdiepingsblok van twaalf maanden. Verplichte stages zijn onder meer: neonatologie, intensive care, polikliniek en eerste hulp. Ook zijn de stages op verschillende verpleegafdelingen verplicht. In die stages komen veel algemene kindergeneeskundige maar ook deelspecialistische aspecten aan de orde.

Subspecialisaties en doorstroommogelijkheden

Na registratie als kinderarts is subspecialisatie mogelijk in alle deelgebieden van de kindergeneeskunde.

contact

Contact met de Isala Academie

Heb je vragen? De medewerkers van Bureau arts-assistenten van de Isala Academie staan je graag te woord. Zij zijn op werkdagen te bereiken tussen 8.30 en 17.00 uur op telefoonnummer 088 624 62 20, of stuur een mail via baa@isala.nl.

Contact en locatie