Contact

Klinisch perfusionist

  1. Klinisch perfusionist

Als klinisch perfusionist ben je deskundig op het gebied van extra corporale circulatie. Dit betekent dat tijdens diverse medische ingrepen aan het hart en de grote bloedvaten, je ervoor zorgt dat de functie van hart en longen van de patiënt wordt overgenomen door de hartlongmachine.

Tijdens de extra corporale circulatie draag je de zorg voor de registratie van de belangrijke waarnemingen, verricht je voortdurend metingen en controles om de vitale lichaamsfunctie van de patiënt te bewaken en waar nodig maatregelen tot herstel te treffen. Je werkt als klinisch perfusionist veelal op de operatiekamer, in een hecht samenwerkingsverband met een cardiochirurg, een cardio-anesthesioloog en operatieassistenten maar je werkzaamheden zijn daartoe niet beperkt.

Je bent ook nauw betrokken bij de uitvoering van korte en langdurige ondersteuning van de extracorporale circulatie bij patiënten op de Intensive care of Hartkatheterisatiekamer waarvan hart en/of longen tijdelijk onvoldoende functioneren.

Daarnaast ben je als perfusionist verantwoordelijk voor diverse bloedbehandelingsmethodieken binnen verschillende chirurgische interventies. Tevens kan je als klinisch perfusionist geconsulteerd worden op andere terreinen van de geneeskunde waarbij tijdelijke vervanging of ondersteuning van de lichaamscirculatie en weefselperfusie noodzakelijk is zoals bijvoorbeeld bij oncologische behandelingen.

Duur van de opleiding

De post hbo opleiding klinisch perfusionist is een duale opleiding die drie jaar duurt. Tijdens de studie heb je een dienstverband als klinisch perfusionist in opleiding (KPIO) op de afdeling extra corporale circulatie van Isala.

Toelatingseisen

Je kunt de opleiding volgen als je in het bezit bent van een hbo diploma in de fysische, biologische of chemische richting, dan wel een hiermee vergelijkbaar opleidingsniveau.

Curriculum

Naast de praktische opleiding in Isala, vindt de theoretische opleiding plaats aan het Leids Universitair Medisch Centrum in lesblokken van vier aaneengesloten dagen. In het eerste studiejaar leg je de basis voor zowel de theoretische als praktische opleiding. In het tweede en derde studiejaar vindt op beide onderdelen verdere verdieping plaats. Tijdens het laatste jaar van de opleiding voer je (zelfstandig) een onderzoek uit op het gebied van de extra corporale circulatie of op een gebied dat daaraan nauw verwant is.

Accreditatie

De opleiding tot klinisch perfusionist is landelijk erkend door het College Zorg Opleidingen (CZO) en is geaccrediteerd door de European Board of Cardiovascular Perfusion. Nadat je bent geslaagd voor het eindexamen ontvang je het CZO-diploma klinisch perfusionist.

Sollicitatie

Op het moment dat er opleidingsplaatsen beschikbaar zijn, vermelden we dit op de vacaturesite van Isala, www.isalawerkt.nl.

 

contact

Contact met de Isala Academie

Wil je meer informatie? De medewerkers van de Isala Academie staan je graag te woord. Zij zijn op werkdagen te bereiken tussen 8.30 en 17.00 uur op telefoonnummer 088 624 62 20, of stuur een mail via zorgopleidingen@isala-academie.nl.

Contact en locatie