Contact

Medewerker steriele medische hulpmiddelen

  1. Medewerker steriele medische hulpmiddelen

Als medewerker steriele medische hulpmiddelen werk je op de sterilisatieafdeling van het ziekenhuis. Je reinigt, desinfecteert en steriliseert de gebruikte medische hulpmiddelen. Zo kunnen ze weer veilig worden gebruikt voor een volgende operatie. Ook ben je verantwoordelijk voor het beheer en distributie van de medische hulpmiddelen.

Duur van de opleiding

De opleiding duurt twee jaar. 

Toelatingseisen

Diploma vmbo kader of hoger, mbo diploma niveau 2 of overgangsbewijs havo 3 naar 4. Er moet sprake zijn van een dienstverband bij de werkgever waar je op de CSA (centrale sterilisatieafdeling) de praktijkuren invult, of van een praktijkovereenkomst met dezelfde mogelijkheden.

Curriculum

De opleiding bestaat uit drie delen, het basisdeel, het profieldeel en keuzedelen. Bij al die delen gaat het om het krijgen van kennis, inzicht, vaardigheden en gedrag. Dit heb je allemaal nodig om je toekomstig beroep goed uit te kunnen oefenen. De drie delen moeten afgerond zijn om een diploma te krijgen.
Tijdens de opleiding leer je door te doen en te ervaren. Dit doe je aan de hand van theorie- en vaardigheidslessen. Iedereen op school krijgt de vakken Nederlands, rekenen en burgerschap. Dit laatste is alleen in het eerste jaar. Tijdens de opleiding leer je stap voor stap om invulling te geven aan de kerntaken die horen bij het beroep:

  • reinigen, desinfecteren en steriliseren re-usable medische hulpmiddelen;
  • re-usable en disposable (steriele) medische hulpmiddelen beheren en transporteren;
  • professiegebonden taken uitvoeren.

De opleiding wordt landelijk vanuit drie onderwijsinstellingen aangeboden. Dankzij die samenwerking kunnen deelnemers ieder half jaar op twee locaties aan de opleiding beginnen. De opleiders wisselen kennis en leraren uit en zorgen dat een uniforme kwaliteitsstandaard geborgd is. 

Accreditatie

Isala is door SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) erkend als leerbedrijf. 

Sollicitatie

Op het moment dat er opleidingsplaatsen beschikbaar zijn, vermelden we dit op de vacaturesite van Isala, www.isalawerkt.nl.

contact

Contact met de Isala Academie

Wil je meer informatie? De medewerkers van de Isala Academie staan je graag te woord. Zij zijn op werkdagen te bereiken tussen 8.30 en 17.00 uur op telefoonnummer 088 624 62 20, of stuur een mail via zorgopleidingen@isala-academie.nl.

Contact en locatie