ISALA

Wetenschapsavond met onderzoek en Wouter Bos

​De wetenschapscommissie kijkt terug op een zeer geslaagde 14e Isala Wetenschapsavond. Goede voordrachten van jonge onderzoekers, een boeiend verhaal van Wouter Bos en een informele, prima sfeer, kwamen dinsdag 16 december samen in theater Odeon.

​De Wetenschapsavond is traditioneel de avond waarop coassistenten en arts-assistenten hun onderzoek presenteren en daar al dan niet voor worden beloond met een prijs. Deze keer komt het publiek echter vooral ook voor de spreker na de pauze – Wouter Bos. De zaal is goed gevuld als hij een voordracht houdt onder de titel ‘Over artsen, bankiers en de dingen die niet voorbij gaan’. Daarin trekt hij een parallel tussen het ontstaan van de financiële crisis en de ontwikkelingen in de gezondheidszorg. Zo zegt hij: “Het zijn beide sectoren waarin stelselmatig (en ik overdrijf, voegt hij er aan toe) niet wordt geïnformeerd over kwaliteit. Banken zeiden: Je kunt een klant niet zeggen wat de kwaliteit van een bank is, want dan gaat hij er wat mee doen. En artsen zeggen soms hetzelfde: patiënten kunnen niks met de info.” In ons type samenleving is dat echter niet houdbaar, gaat hij verder. “Mensen kunnen meer kiezen en willen dat ook.” Tegelijk merkt hij dat het meten van kwaliteit ‘ontzaglijk moeilijk’ is en dat het altijd weer neer komt op de vraag: ‘Zou u uw familie aanraden om…’ Wouter Bos: “De conclusie is dan al snel dat de manier van bejegening minstens zo belangrijk is in kwaliteitsbeleving. Dat kun je irrelevant vinden, maar is wel de realiteit.” Hier bekijkt u het filmpje waarin u de voordracht van Wouter Bos terug kunt kijken.

Prijzen
Dat het belangrijker is het gesprek aan te gaan en een ‘veilige aanspreekcultuur’ te creëren dan nog meer ‘vinkjes zetten’, wordt duidelijk in het gesprek dat Paul Brand vervolgens heeft met Wouter Bos. Hier kunt u het gesprek tussen Wouter Bos en Paul Brand terugkijken.

Wouter Bos (links) in gesprek met Paul Brand (rechts).


Het is een constatering die mooi aansluit bij het onderzoek dat deze avond wordt beloond met de publieksprijs. Winnares Laura van der Woude onderzocht tuchtrechtzaken over de chirurgische informed consent in de afgelopen tien jaar in Nederland. Ze concludeert dat goed communiceren, veel leed kan voorkomen. “Ik denk dat artsen die aangeklaagd worden vaak degene zijn die defensief reageren”, zegt ze. Bestuursvoorzitter Rob Dillmann overhandigt de prijs en nodigt haar uit om haar verhaal – “een onderwerp met een brede klinische toepassing” – breder in het ziekenhuis te vertellen.

Winnares Laura van der Woude krijgt haar prijs overhandigd door bestuursvoorzitter Rob Dillmann.


Jan Koetje, ANIOS chirurgie viel dubbel in de prijzen. Hij ontving de posterprijs én het Werkpaard. Volgens de wetenschapscommissie combineert hij 100% kliniek met wetenschappelijke activiteiten die direct de patiëntenzorg raken. Jan is blij met de prijzen: “De posterprijs is mooi, maar het werkpaard is echt een leuke eer en waardering voor het werk dat ik doe.”

Jan Koetje, ANIOS chirurg, neemt het Werkpaard in ontvangst.


Peter van Dijk, promovendus in het Diabetes Kenniscentrum, ontving de prijs voor het beste onderzoek. Hij deed onderzoek naar herstel van het dysfunctionele groeihormoon – IGF 1 as bij type 1 diabetes met intraperitoneale insuline. Een prachtig experiment, meende de jury, dat door “de vergelijking van patiëntenseries in Isala met die uit het Diaconessenhuis Meppel ook nog eens mooi past bij de fusieontwikkelingen”.

Peter van Dijk, arts-onderzoeker, neemt de prijs in ontvangst voor het beste onderzoek.


“Een geweldige avond”, zegt de wetenschapscommissie bij monde van Catharina Powell na afloop. “Misschien wel de beste tot nu toe. Volgend jaar vieren we ons derde lustrum – hoe we dit gaan overtreffen…?” Hier ziet u het filmpje van de prijsuitreiking op de Wetenschapsavond.

De posterpresentaties werd door iedereen druk bezocht.