Contact

Agressie en lastig gedrag - hoog risico afdelingen herhaling

  1. Agressie en lastig gedrag - hoog risico afdelingen herhaling

Alle medewerkers in het ziekenhuis hebben wel eens te maken met emotioneel beladen situaties. Slecht nieuws of ontevredenheid over het beleid of procedures van het ziekenhuis kunnen leiden tot een uitbarsting van heftige emoties, maar ook tot grensoverschrijdend en agressief gedrag. Zoals eisen, commanderen, uitschelden, (seksuele) intimidatie en bedreigingen.

Als medewerker zit je in een spagaat: aan de ene kant voel je een grote zorgplicht, aan de andere kant maakt het gedrag van de patiënt of hun naasten goede hulpverlening onmogelijk. Niet alleen is het lastig goede zorg te leveren als je je onveilig of onzeker voelt, het heeft ook een negatieve impact op je eigen gemoed en werkplezier.

Je moet als medewerker het inzicht hebben en je bewust zijn van je eigen invloed (negatief én positief) op een situatie waarin de ander emotioneel en boos reageert, zodat je kwalijk gedrag kunt ombuigen naar acceptabel gedrag. Tijdens potentiële conflictsituaties moet je de juiste communicatieve vaardigheden in kunnen zetten zodat er überhaupt geen agressie wordt oproepen, of dat de agressie wordt begrensd, met behoud van de relatie. Daarnaast is het belangrijk dat (potentieel) escalerende situaties professioneel worden opgevangen door goede communicatie en afstemming met de beveiligers.

Naast het inzetten van alle communicatieve vaardigheden die in vele gevallen al leiden tot de-escalatie, kunnen zich onveilige situaties voordoen waarin fysiek ingrijpen noodzakelijk is, omdat deze situaties niet meer op een andere manier zijn op te lossen.

Programma

Deze training is een verdieping op de basistraining en zal focussen op die aspecten die aandacht nodig hebben vanuit de leerwensen van het team. Deze training is een teamtraining, aangevuld met een beveiliger en een AWN-hoofd zodat er gezamenlijk geoefend kan worden.

Voor wie?

Voor alle medewerkers van de volgende afdelingen: MPU, SEH, Avondweekendnachthoofden, Beveiliging en de verpleegafdelingen Neurologie en Interne. Deze training kan alleen gevolgd worden nadat de basistraining al gevolgd is.

Werkwijze

Deze training is praktijkgericht van opzet. De training wordt door twee trainers verzorgd.

Accreditatie

Na afloop van de training ontvangt u een bewijs van deelname van de Isala Academie. Deze training is geaccrediteerd voor het Kwaliteitsregister V&V.

Duur

De training duurt één dagdeel.

Groepsgrootte

Minimaal tien, maximaal twaalf deelnemers.

Kosten

Voor medewerkers van Isala bedragen de kosten € 85,- per persoon.

Maatwerk

De Isala Academie vindt het belangrijk dat de trainingen aansluiten bij de dagelijkse praktijk binnen uw afdeling of organisatie. Daarom streven we altijd naar maatwerk en verzorgen we de trainingen desgewenst in uw eigen organisatie. Uw vraag bepaalt ons aanbod!

Trainingsdata en aanmelden

Ga voor meer informatie naar de actuele trainingsdata en het online inschrijfformulier.

contact

Contact met de Isala Academie

Voor vragen over inschrijving en trainingsdata staan de medewerkers van de Isala Academie u graag te woord. Zij zijn op werkdagen te bereiken tussen 8.30 en 17.00 uur op telefoonnummer (038) 424 81 88, of stuur een mail via aanmelding@isala-academie.nl.

Contact en locatie