Contact

Agressie fysiek - basis

 1. Agressie fysiek - basis

In de dagelijkse praktijk van een ziekenhuis komen situaties voor waarin een medewerker wordt geconfronteerd met agressie. Het gebeurt steeds vaker dat hierbij ook fysiek geweld wordt gebruikt. In de training ‘agressie verbaal’ heeft u leren omgaan met verbale agressie en intimidatie. Deze training gaat een stap verder. U leert nu hoe u met fysieke agressie om kunt gaan, hoe u zichzelf kunt verdedigen en hoe u de fysieke agressie in kunt perken.

Programma

Tijdens de training krijgt u meer inzicht in iemands agressieve reactiepatronen en leert u hoe u deze agressie met uw eigen houding en communicatie kunt opvangen en verminderen. Om dit op een goede manier te kunnen doen is het van belang dat u kennis neemt van:

 • agressievoorkomende en agressiereducerende technieken;
 • wet- en regelgeving;
 • basisvaardigheden in zelfverdedigings- en controletechnieken.

Na een demonstratie van de verschillende technieken gaat u oefenen, zodat u zelf ervaart hoe u:

 • adequaat om kunt gaan met agressief fysiek gedrag;
 • stressvolle situaties en escalaties met fysiek geweld kunt hanteren en inperken;
 • verschillende zelfverdedigings- en controletechnieken toepast.

Ook wordt aandacht besteed aan de opvang van collega’s die te maken hebben gehad met fysieke agressie.

Voor wie?

Medewerkers die in hun dagelijkse taakuitoefening kans lopen op een confrontatie met fysieke agressie en van wie verwacht mag worden dat zij deze ongewenste situatie naar juistheid kunnen inschatten en tegemoet kunnen treden.

Bijvoorbeeld:

 • medewerkers van de afdeling beveiliging;
 • avond- en nachthoofden;
 • verpleegkundigen van midden- en hoogrisico afdelingen;
 • medici en paramedici.

Om deel te kunnen nemen aan de training ‘agressie fysiek’ moet u deelgenomen hebben aan de training ‘agressie verbaal’ of een andere vergelijkbare training.

Werkwijze

De lesstof wordt op een interactieve manier aangeboden. Uitgangspunt hierbij is de dagelijkse praktijk van u als deelnemer. Om vaardig te blijven is het raadzaam deze training jaarlijks te volgen.

Accreditatie

Na afloop van de training ontvangt u een bewijs van deelname van de Isala Academie.

Duur

De training duurt een dagdeel van drie uur.

Groepsgrootte

Minimaal acht, maximaal veertien deelnemers.

Kosten

Medewerkers van Isala betalen € 85 per persoon.

Maatwerk

De Isala Academie vindt het belangrijk dat de trainingen aansluiten bij de dagelijkse praktijk binnen uw afdeling of organisatie. Daarom streven we altijd naar maatwerk en verzorgen we de trainingen desgewenst in uw eigen organisatie. Uw vraag bepaalt ons aanbod!

Trainingsdata en aanmelden

Ga voor meer informatie naar de actuele trainingsdata en het online inschrijfformulier. Voor groepen van minimaal tien personen kan de training ook op aanvraag worden verzorgd.

contact

Contact met de Isala Academie

Voor vragen over inschrijving en trainingsdata staan de medewerkers van de Isala Academie u graag te woord. Zij zijn op werkdagen te bereiken tussen 8.30 en 17.00 uur op telefoonnummer (038) 424 81 88, of stuur een mail via aanmelding@isala-academie.nl.

Contact en locatie