Contact

Decentrale Analyse Methode

  1. Decentrale Analyse Methode

Veilig Incidenten Melden (VIM)

De Decentrale Analyse Methode (DAM) is speciaal ontwikkeld voor decentrale patiëntveiligheidscommissies (PVC’s) in organisaties. Deze methode bevat elementen uit de Prisma- en de SIRE-methode.

De kern van de DAM-methode is het analyseren en beschrijven van (bijna-)incidenten met gebruik van oorzakenbomen. Door de (bijna-)incidenten stap voor stap te ontleden, komen de werkelijke oorzaken, en eventueel de factoren die geleid hebben tot herstel, duidelijk boven tafel.

Programma

Tijdens de training leren de deelnemers aan de hand van casuïstiek hoe zij volgens de decentrale analysemethode incidenten kunnen analyseren. Onderwerpen die aan bod komen zijn:

  • communicatie rondom incidenten (van melding tot terugkoppeling en verbeteracties);
  • hoe enthousiasmeer je de collega’s om incidenten te gaan melden;
  • taken en rollen van de PVC;
  • algemene uitleg patiëntveiligheid, wat houdt het in.

Aan het eind van de training is de PVC in staat om zelfstandig aan de slag te gaan met het analyseren van de meldingen.

Voor wie?

Opstartende decentrale patiëntveiligheidscommissies die het veilig incident melden op hun afdeling (zorgteam of polikliniek) willen introduceren. En voor nieuwe leden van bestaande patiëntveiligheidscommissies in Isala.

Werkwijze

Een interactieve training waarin de deelnemers aan de hand van casuïstiek de DAM-methode gaan toepassen. De afstemming over taken, rollen en communicatie van de PVC wordt toegespitst op de specifieke afdeling, die deelneemt aan de training. Als instrument zal VIM gebruikt worden om de eigen incidenten direct te kunnen afhandelen.

Accreditatie

U ontvangt een bewijs van deelname van de Isala Academie. Deze training is met twee punten geaccrediteerd.

Duur

De training duurt twee uur.

Groepsgrootte

Minimum acht, maximaal twaalf deelnemers.

Kosten

Deze training is voor medewerkers van Isala kosteloos te volgen. Voor externe deelnemers zijn de kosten op aanvraag.

Maatwerk

De Isala Academie vindt het belangrijk dat de trainingen aansluiten bij de dagelijkse praktijk binnen uw afdeling of organisatie. Daarom streven we altijd naar maatwerk en verzorgen we de trainingen desgewenst in uw eigen organisatie. Uw vraag bepaalt ons aanbod!

Trainingsdata en aanmelden

Ga voor meer informatie naar de actuele trainingsdata en het online inschrijfformulier.

contact

Contact met de Isala Academie

Voor vragen over inschrijving en trainingsdata staan de medewerkers van de Isala Academie u graag te woord. Zij zijn op werkdagen te bereiken tussen 8.30 en 17.00 uur op telefoonnummer (038) 424 81 88, of stuur een mail via aanmelding@isala-academie.nl.

Contact en locatie