Contact

Motiverende gespreksvoering

  1. Motiverende gespreksvoering

De patiënt heeft gezondheidsklachten, die veroorzaakt worden door zijn eigen gedrag. Hij weet wel dat zijn gedrag ongezond is, maar toch lukt het jou niet om de patiënt zover te krijgen dat hij ook daadwerkelijk stopt met dit gedrag. Ook informatie geven, overtuigen of dwingen helpen niet. Hoe krijg je de patiënt wel zover dat hij zijn gedrag verandert, zonder een verstoorde relatie te krijgen? Motiverende gespreksvoering is een bewezen effectieve methode om anderen aan te zetten tot gedragsverandering. Deze manier van werken wordt al veel toegepast, ook binnen Isala. De veelvuldige vraag naar deze training is voor de Isala Academie reden geweest deze training te ontwikkelen.

Programma

Deel 1 (één dagdeel), Weet waar je aan begint...

  • Waarom wil je dit ‘trucje’ leren?
  • Denk je dat jij een ander kan veranderen?
  • Denk je dat je het kan leren, de motiverende gesprekstechniek?
  • Wat wordt voor jou het moeilijkste?
  • Wat is er voor nodig voor jou om dit te kunnen leren?
  • Weet je hoeveel tijd het je gaat kosten? Heb je of krijg je die tijd? Hoe pas je dit in?

Deel 2 (vijf dagdelen), De vijf stappen

Doel: de deelnemer kent en begrijpt de methodiek van de vijf stappen en beschikt over de gesprekstechniek om dit tot uitvoering te brengen.

Werkwijze: per dagdeel wordt één stap van de methodiek doorgenomen. Na de behandeling van elke stap wordt deze in de praktijk daadwerkelijk ten uitvoer gebracht door de deelnemer. Aan het begin van elke bijeenkomst wordt hierover teruggekoppeld, alvorens de volgende stap behandeld wordt.

Deel 3 (één uur), video communicatietraining

Doel: de deelnemer neemt een gesprek op (praktijksituatie) en analyseert zijn/haar effectiviteit m.b.t. de gesprekstechniek.

Werkwijze: bespreking in tweetallen

Voor wie?

Artsen, verloskundigen, verpleegkundigen, diëtisten, en een ieder die probeert anderen gezonder te laten leven.

Werkwijze

De training bestaat uit zes dagdelen met daarop volgend een video communicatietraining van een uur per tweetal deelnemers, 100% aanwezigheid is een vereiste. De deelnemer heeft een patiënt in behandeling/begeleiding, die gemotiveerd moet raken om te kunnen veranderen. Tijdens de training maken we gebruik van het boek "Motiveren kun je leren" van Pauline Dekker en Wanda Kanter.

Accreditatie

Na afloop van de training ontvangt u van de Isala Academie een bewijs van deelname.

Kosten

Op aanvraag.

Duur

De training duurt zes dagdelen en een uur video communicatietraining.

Maatwerk

De Isala Academie vindt het belangrijk dat de trainingen aansluiten bij de dagelijkse praktijk binnen uw afdeling of organisatie. Daarom streven we altijd naar maatwerk en verzorgen we de trainingen desgewenst in uw eigen organisatie. Uw vraag bepaalt ons aanbod!

Trainingsdata en aanmelden

Ga voor meer informatie naar de actuele trainingsdata en het online inschrijfformulier.

contact

Contact met de Isala Academie

Voor vragen over inschrijving en trainingsdata staan de medewerkers van de Isala Academie u graag te woord. Zij zijn op werkdagen te bereiken tussen 8.30 en 17.00 uur op telefoonnummer (038) 424 81 88, of stuur een mail via aanmelding@isala-academie.nl.

Contact en locatie