Contact

Taal maakt gezonder

  1. Taal maakt gezonder

Eén op de negen mensen in Nederland heeft moeite met lezen, schrijven en rekenen. 65% hiervan is autochtoon. Mailen, het lezen van een folder, afsprakenbrief of een bijsluiter is voor hen lastig. Dit noemen we laaggeletterdheid. Dit kan grote gevolgen voor patiënten hebben, omdat zij zich bijvoorbeeld niet goed kunnen voorbereiden op een operatie of behandeling. Maar denk ook aan het niet juist innemen van medicijnen of het begrijpen van een consult. En dát moeten we proberen te voorkomen, voor zowel patiënt als zorgverlener.

In deze interactieve training leert u de signalen van laaggeletterdheid herkennen, maar ook hoe u gelijk in actie kunt komen door bijvoorbeeld uw communicatie aan te passen. De training is ontwikkeld in samenwerking met Stichting Lezen en Schrijven.

Voor wie?

Deze training is geschikt voor iedereen; alle zorgprofessionals van Isala, maar ook vrijwilligers en collega’s van stafdiensten zijn van harte welkom.

Werkwijze

Monique de Haan, communicatieadviseur van Isala, geeft de training. De training start met een korte interactieve presentatie over laaggeletterdheid; wat is het, waar lopen mensen die moeite hebben met lezen en schrijven dagelijks tegenaan? Aan de hand van een korte film is dat snel duidelijk, ook de manieren waarop laaggeletterden het proberen te verbergen. En herkennen deelnemers van de training dergelijke situaties op het werk of in de privésfeer?

U leert aan de hand van verschillende scenario’s praktische vaardigheden oefenen; welke vragen kunt u stellen om te bepalen dat mijn patiënt inderdaad laaggeletterd is? Het interactieve karakter van de training biedt veel ruimte voor inbreng van eigen ervaringen en praktijksituaties.

Accreditatie

Na afloop van de training ontvangt u een bewijs van deelname van de Isala Academie.

Groepsgrootte

Maximaal dertig deelnemers.

Duur

De training duurt anderhalf uur.

Kosten

Medewerkers van Isala kunnen deze training kosteloos volgen.

Trainingsdata en aanmelden

Ga voor meer informatie naar de actuele trainingsdata en het online inschrijfformulier.

contact

Contact met de Isala Academie

Voor vragen over inschrijving en trainingsdata staan de medewerkers van de Isala Academie u graag te woord. Zij zijn op werkdagen te bereiken tussen 8.30 en 17.00 uur op telefoonnummer (038) 424 81 88, of stuur een mail via aanmelding@isala-academie.nl.

Contact en locatie