Contact

Nascholing Huisartsen WDH 16 oktober 2019- Nut en noodzaak van diagnostiek bij orthopedische klachten

  1. Nascholing Huisartsen WDH 16 oktober 2019 - Nut en noodzaak van diagnostiek bij orthopedische klachten

Karlijn van Overvest, orthopaedisch chirurg bij het Isala Beweegcentrum, houdt 16 oktober een lezing over het belang van een goede diagnostiek rondom klachten aan het bewegingsapparaat. In deze lezing wordt samen met verwijzers gekeken naar praktische handvatten in de orthopedische diagnostiek.

De noodzaak tot het behandelen van de juiste patiënt in de meest passende lijn, wordt steeds prominenter. Zorgverzekeraars sturen flink bij om de zorgkosten beheersbaar te houden. De beroepsvereniging NOV (Nederlandse Orthopedische Beroepsvereniging) heeft ook richtlijnen uitdoen gaan om bij te dragen aan het maken van verstandige keuzes*. Ook binnen de vakgroep wordt er kritisch gekeken naar welke patiëntengroepen zinvol behandeld kunnen worden. Door samen met verwijzers hierover in gesprek te gaan en de behandel(on)mogelijkheden te bespreken, kunnen we een verdere bijdrage leveren aan zinnige zorg, Een goede diagnostiek draagt voor alle betrokkenen, óók voor de patiënt, bij aan effectieve en passende zorg.

Verstandige keuze binnen de orthopedie; Geen heup- en knievervangingen zonder adequaat conservatieve behandeling. De indicatie voor totale heup- of knievervanging bij artrose wordt gesteld op basis van pijn, functieverlies en radiologische afwijkingen. Als iemand door artrose heup- of knieklachten heeft, volgt eerst een behandeling zónder operatie. Dit wordt ook wel een conservatief behandeltraject genoemd. Dit behandeltraject kan bestaan uit voorlichting, een eventueel afvalprogramma, pijnstilling en fysiotherapie. Patiënten accepteren steeds minder vaak lichamelijke beperkingen door artrose van de heup- of knie en vragen daarom eerder om een prothese. Een gewrichtsvervanging is echter een grote ingreep en kan gepaard gaan met complicaties. Daarom is het pas verantwoord tot operatie over te gaan als conservatieve behandeling niet meer helpt. Ook omdat het klachtenpatroon bij artrose in het begin sterk wisselt, is een optimale conservatieve behandeling altijd de eerste stap die genomen moet worden.

In deze lezing zal specifiek worden in gegaan op de vragen van verwijzers als het gaat om diagnostiek, indicaties voor doorverwijzing, behandelopties en verwachtingsmanagement richting de patiënt.

Programma

  • 18.30 uur: Ontvangst en inschrijving
  • 18.45 uur: Opening en Welkom
  • 18.50 uur: Karlijn van Overvest. Nut en noodzaak van diagnostiek bij orthopedische klachten
  • 20.00 uur Vragen en Discussie
  • 20.30 uur: Evaluatie en afsluiting

Praktische informatie

Datum en tijd: 16 oktober 2019 van 18.30 uur tot 20.30 uur.

Accreditatie: Voor dit symposium is accreditatie aangevraagd.

Aanmelden

Aanmelden voor het symposium

Voor wie

Huisartsen regio Zwolle en Meppel (WDH)

Kosten

Geen kosten.

Locatie

Isala
Auditorium (gebouw D)
Dr. Van Heesweg 2
8025 AB Zwolle
Organisatie en informatie
Carin Weuring-de Graaf
Maatschapscoördinator Orthopedie
c.m.t.weuring@isala.nl

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.