Contact

Niet-Invasieve detectie van cardiale ischemie

  1. Niet-Invasieve detectie van cardiale ischemie

De afdelingen Cardiologie en Nucleaire geneeskunde organiseren donderdag 27 september 2018 een symposium rond de diagnostiek van coronairlijden. Het symposium staat in het teken van de hybride SPECT–CT die na de zomer voor diagnostiek beschikbaar is in Isala Diaconessenhuis Meppel. Tijdens dit symposium informeren wij u over de verschillende mogelijkheden van deze hybride scanner, waarbij ook de bijdrage aan de diagnostiek in de eerste lijn wordt belicht.

Niet-invasieve technieken

Hoewel de invasieve diagnostiek van kransslagaders lange tijd de gouden standaard was, worden de niet-invasieve technieken steeds beter. Daar waar vroeger een fietsproef nog gebruikelijk was en waar de nucleaire onderzoeken veel stralenbelasting gaven, kan tegenwoordig door een combinatie van verschillende deels nieuwe technieken steeds betere diagnostische en prognostische informatie worden verkregen met steeds minder straling.

Hybride scanner

Zo kan met de hybride SPECT–CT op efficiënte wijze de Calciumscore worden verkregen, een CT van de coronairen worden gemaakt en met SPECT perfusie onderzoek ischemie worden gedetecteerd. Isala was enkele jaren geleden het eerste centrum in Europa waar met deze hybride scanner werd gewerkt. Inmiddels is ruime ervaring opgedaan bij >10.000 patiënten en is de hybride techniek wijdverbreid geworden. Ook kunnen huisartsen uit de regio Zwolle een deel van deze onderzoeken nu zelf aanvragen. Hier wordt veel gebruik van gemaakt. Deze mogelijkheid wordt na de zomer ook aan de huisartsen in de regio Meppel aangeboden. Dit symposium informeert u daar over.

Programma

  • 18.00 uur Ontvangst met chinees buffet
  • 18.30 uur Opening
  • 18.35 uur Cardiale CT voor de huisarts: theorie en praktijk dr. Jorik Timmer, cardioloog, en Marieke Schoenmakers, huisarts
  • 19.00 uur De meerwaarde van de calciumscore bij patiënten verwezen voor myocardscintigrafie dr. Mohamed Mouden, cardioloog i.o.
  • 19.20 uur De risico’s van te veel en te weinig straling Jochen van Osch, klinisch fysicus
  • 19.30 uur Pauze
  • 19.40 uur Normale SPECT: 100% zekerheid? Shu Yokota, cardioloog
  • 20.00 uur  Nucleair casuïstische struggles prof. dr. Piet Jager, nucleair geneeskundige
  • 20.20 uur Afsluiting 

Dagvoorzitter

Hans Geertman, cardioloog Isala Hartcentrum

Accreditatie

Accreditatie is aangevraagd voor NVVC, NVNG, NVVR, CvAH en ADAP (MBRT laboranten).

Aanmelden

We horen graag vooraf of u aanwezig bent. U kunt zich tot uiterlijk 17 september 2018 aanmelden via A.Blaauwbroek@isala.nl.

Voor wie

Huisartsen, nucleair en/of radiologisch laboranten, nucleair geneeskundigen, cardiologen en andere geïnteresseerden.

Datum en tijd

Donderdag 27 september 2018
18.00 - 20.30

Locatie

Isala Diaconessenhuis Meppel
Ontmoetingruimte
Hoogeveenseweg 38 (navigatieadres: Reggersweg 1)
7943 KA Meppel

Contactpersoon

A.Blaauwbroek@isala.nl

 

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.