
Met het symposium op 30 juni 2022 willen we inzicht geven in de huidige wetenschap en adviezen over de relatie tussen voeding en kanker. Optimale voeding zorgt voor een goede balans, voor iedereen maar in het bijzonder bij kanker. Maar hoe regelen we dat als zorgverleners samen in de praktijk?
Vanuit de Integratieve poli merken we bij oncologie patiënten een brede vraag en behoefte ten aanzien van voedingsvragen over onder andere verschillende diëten in relatie tot kanker. Een grote groep patiënten gaat zelf op zoek naar informatie over voeding en kanker. Welke vragen krijgt de Integratieve poli, de diëtisten van Isala en de diëtisten in de 1e lijn hierover?
Met het symposium willen we inzicht geven in de huidige wetenschap en adviezen over onder andere:
- voeding, beweging en lichaamssamenstelling en kanker
- inzicht geven in de betrokkenheid bij de integratieve poli door de diëtist in de eerste en de tweede lijn
- inzicht geven in smaakveranderingen, aangezien ongeveer 45% tot 85% van de oncologische patiënten met chemotherapie hier last van heeft
- inzicht krijgen in lacunes in toepassing van adviezen naar de praktijk van preventie en zorg
Programma
Voorzitter: Robert Pierik, chirurg Isala
- 16.00 – 16.30 uur Ontvangst met koffie
- 16.30 – 16.50 uur Introductie, door voorzitter Robert Pierik, chirug Isala en Eva Noorda, chirurg Isala Oncologisch centrum
- 16.50 – 17.10 uur Samenwerking Diëtetiek en Integratieve zorg, door Angela Schokker, diëtist Diëtisten Groep NL, Dedemsvaart en Alexandra van Helder, diëtist Isala Diëtiek, Zwolle
- 17.10 – 17.30 uur Voeding, leefstijl en kanker – Wat weten we? Wat doen we? Door José Breedveld-Peters, diëtist en wetenschappelijk onderzoeker van Wereld Kanker Onderzoek Fonds.
- 17.30 – 17.45 uur Samenwerken in netwerken, oncologienetwerk regio Zwolle, door Roeline van Driel, senior adviseur Proscoop
- 17.45 – 18.15 uur Pauze met mogelijkheid tot het bezoeken van de stand / drankje
- 18.15 – 18.45 uur Leefstijl programma Voeding leeft i.s.m Radboud UMC, door Anne Marie Ernst-Stegeman, partner Stichting Voeding Leeft
- 18.45 – 19.05 uur IntermeZZo en smaakworkshop, door Corinne den Hollander, manager Nazorgcentrum IntermeZZo Zwolle en Lisan Eekman-Kamperman, diëtist Isala Zwolle
- 19.05 – 19.55 uur Discussie en ronde tafel
- 19.55 – 20.00 uur Evaluatie en afronding, door Robert Pierik, voorzitter en chirurg Isala
Praktische informatie
Datum
Donderdag 30 juni 2022
16.00 – 20.00 uur
Voor wie
Diëtisten in de regio Zwolle en Meppel, verpleegkundig specialisten Oncologie, regieverpleegkundige Oncologie, huisartsen regio Zwolle en Meppel, specialisten Isala
Accreditatie
Is aangevraagd voor:
• Diëtisten
• Verpleegkundig specialisten
• Oncologie verpleegkundigen
• Regieverpleegkundigen
• Huisartsen en specialisten
Kosten
Deelname kost €60,- per persoon.
Aanmelden
U kunt zich online aanmelden voor het symposium Optimale voeding en kanker, hoe regelen we dat?
Locatie
Isala Zwolle (gebouw D, Auditorium)
Stands
Tijdens het symposium is een stand aanwezig van Nazorgcentrum IntermeZZo. Tijdens de pauze kunt u deze stand bezoeken.
Veilig samenkomen
Wij zorgen ervoor dat de ruimte waar het symposium plaatsvindt veilig is en voldoet aan de laatste RIVM richtlijnen.
Meer informatie
Heeft u nog vragen? Dan kunt u terecht bij Ellen van Poorten via e.van.poorten@isala.nl