Contact

Behandelcentrum

  1. Behandelcentrum
Coronavirus (COVID-19) Hier vindt u belangrijke informatie over uw afspraak, onderzoek of behandeling.

In het Behandelcentrum in Zwolle worden vooral geplande operaties gedaan zoals kleine ingrepen aan knieën, staaroperaties, kaakoperaties, handoperaties, borstoperaties of een ooglidcorrectie. Voor kinderen is er een specialie kinderdag, dan worden bijvoorbeeld buisjes geplaatst en amandelen geknipt.

In het Behandelcentrum wordt u ontvangen door de secretaresse achter de balie. De wachtkamer is ruim en sfeervol  ingericht. Patiënten en bezoekers kunnen gebruik maken van een iPad of een tijdschrift lezen onder het genot van een kopje koffie of thee. Voor de kinderen is een speciale kinderhoek ingericht.

Het Behandelcentrum ligt aan de achterzijde van het hoofdgebouw, goed bereikbaar en direct naast de parkeergarage. De artsen van Isala doen hier geplande operaties waarvoor u meestal maar één dag en hooguit drie nachten hoeft te blijven. Specialismen die in het Behandelcentrum opereren zijn: Orthopedie, Chirurgie, Mond-, kaak- en aangezichtschirurgie, Keel-, neus- en oorheelkunde, Oogheelkunde en Plastische chirurgie. De polikliniek van Plastische chirurgie zit in hetzelfde gebouw en heeft een eigen ingang.

Operatie voor volwassenen

Wordt u binnenkort geopereerd in het Behandelcentrum? Bekijkt u dan alvast de film over een operatie in het Behandelcentrum. Dan weet u precies wat u te wachten staat! Wij wensen u alvast veel succes!

Operatie voor kinderen

Word je binnenkort geopereerd in het Behandelcentrum van Isala? Dat is natuurlijk best een beetje spannend. Kijkt alvast de film die we speciaal voor jou hebben gemaakt. In de film vertellen we hoe de operatiekamer eruit ziet en wie er voor jou zorgt tijdens de operatie. Oja, en je kunt ook alvast kennismaken met de schildpad en de vissen op de Storywall! We wensen je alvast veel succes met je operatie!

Meer informatie

Een operatie in het Behandelcentrum

​Misschien heb je het ziekenhuis al wel eens van buiten gezien, of zelfs van binnen. Daan is laatst geopereerd in het Behandelcentrum in Zwolle. Hij laat jou graag zien hoe het ziekenhuis eruit ziet en hoe een operatie gaat.Kijk je mee?

Behandelcentrum

Dit zijn Daan en zijn moeder. Daan komt vandaag voor een operatie naar het Behandelcentrum in Isala.

Balie

Daan vertelt bij de balie hoe hij heet en wanneer hij geboren is.

Ophalen

 

De verpleegkundige komt Daan en zijn moeder ophalen uit de wachtruimte.

 

Afdeling bekijken

De verpleegkundige laat Daan en zijn moeder de afdeling zien. Daan moet nuchter blijven voor de operatie. Dit betekent dat hij tot 6 uur voor de opnametijd niet meer mag eten en tot 2 uur voor de opnametijd alleen nog heldere dranken.

De kamer

De verpleegkundige brengt Daan naar zijn kamer. Er zijn kamers met 1 bed en kamers met 4 bedden. Er is een bed waar Daans naam op staat en een kastje waar hij zijn spullen in mag leggen.

Opnamegesprek

De verpleegkundige heeft een opnamegesprek met Daan en zijn moeder en legt uit wat Daan kan verwachten.

Armbandje

Daan krijgt een armbandje om met zijn naam en geboortedatum.

Temperatuur meten

De verpleegkundige meet de temperatuur van Daan in zijn oor.

Uitleg

Daan krijgt uitleg over de operatiedag en het slapen met een kapje of prikje.

Oefenen

Als Daan wil mag hij zelf of zijn knuffel ook even oefenen met het kapje.

Speelkamer

In de speelkamer kan Daan spelen tot hij aan de beurt is.

Bellen

De verpleegkundige wordt gebeld als Daan zich om mag kleden om naar de operatiekamer te gaan.

Klaarmaken

Daan gaat nog even plassen en trekt daarna een jasje en onderbroek van het ziekenhuis aan. Voor de operatie mogen geen sieraden, nagellak of make-up worden gedragen. Lange haren gaan in een staart of vlecht.

Pijnstillers

Voor de operatie krijgt Daan pijnstillers. Dit kunnen zetpillen of tabletten zijn. Daan krijgt uitleg over hoe pijn wordt gemeten met een cijfer.

Operatie

 

Daan is aan de beurt voor de operatie, mama gaat mee met Daan. Er mag een ouder of begeleider mee naar de operatiekamer. Hij/zij mag geen handsieraden dragen en de mobiele telefoon is op stil gezet.

 

Sluis

Via een sluis kom je in de holding. Dit is de laatste wachtruimte voor de operatiekamer.

Omkleden

Mama en de verpleegkundige trekken in de holding een overall over hun kleren aan en doen een muts op, zodat het schoon blijft op de operatiekamer.

Controle

Meerdere keren vragen medewerkers aan Daan zijn naam, geboortedatum en voor welke operatie hij komt. Dit is een extra veiligheidscontrole.

Operatiebed

 

Daan mag overstappen op het operatiebed waarop hij naar de operatiekamer wordt gereden. Zijn knuffel mag mee.

 

Operatiegang

Daan wordt door de operatiegang gereden door de anesthesiemedewerker. Mama loopt mee.

Operatieteam

Daan wordt welkom geheten door het operatieteam. Samen controleren zij nogmaals alle gegevens met Daan en zijn moeder. Er is dan gelegenheid om eventuele vragen te stellen aan de dokter.

Monitor

Daan wordt aangesloten aan de monitor. Aan Daans vinger komt een metertje dat het zuurstofgehalte meet. Op zijn borst worden 3 stickers geplakt om de hartslag te meten. Om zijn arm komt een bloeddrukband.

Bijna slapen

Daan gaat nu bijna slapen. Mama is bij hem en is er ook als Daan wakker wordt na de operatie op de uitslaapkamer.

Een kapje

Daan krijgt een kapje over zijn mond en neus. Uit het kapje komt een slaapmiddel. Het slaapmiddel ruikt een beetje raar. Als Daan door zijn mond ademt, heeft hij hier minder last van.

Slapen

Daan probeert om aan iets leuks te denken en valt in slaap.

Wachtruimte

Zolang Daan in de operatiekamer is, wachten zijn ouders op zijn kamer of in de wachtruimte. Als de operatie afgelopen is, worden zij gebeld door de verpleegkundige en mag een van de ouders naar de uitslaapkamer komen.

Verdovende zalf

Daan krijgt verdovende zalf op zijn hand, zo voelt hij straks minder van het prikje.

Doorzichtige pleister

De verpleegkundige plakt een doorzichtige pleister op Daans hand. Als de zalf goed is ingewerkt, wordt op de operatiekamer de pleister en de zalf er weer afgehaald, voordat het prikje wordt gegeven.

Strakke band

Daan krijgt een strakke band om zijn bovenarm zodat zijn bloedvaten beter zichtbaar worden. Daarna krijgt hij het prikje, maar voelt dit nauwelijks doordat de huid nu goed verdoofd is.

Plastic buisje

 

De dokter verwijdert de naald en laat een dun plastic buisje achter in de hand van Daan. Dit wordt afgeplakt met een pleister en het infuus wordt aangesloten.

 

Spuitje

Via een spuitje gaan de medicijnen en het narcosemiddel door het infuus in Daans arm. Hij probeert zich te ontspannen door aan leuke dingen te denken.

Kapje zuurstof

Daan krijgt nog een kapje zuurstof op zijn neus en mond en valt snel in slaap.

Wachtruimte

Zolang Daan in de operatiekamer is, wachten zijn ouders op zijn kamer of in de wachtruimte. Als de operatie afgelopen is, worden zij gebeld door de verpleegkundige en mag een van de ouders naar de uitslaapkamer komen.

Uitslaapkamer

Daan wordt wakker op de uitslaapkamer, de operatie is klaar en mama zit naast hem. De monitor is nog aangesloten. In Daans hand zit een infuus voor vocht en medicijnen.

Misselijk

Na de operatie kan Daan misselijk zijn. De verpleegkundige kan hem zonodig medicijnen geven tegen pijn en misselijkheid.

Ophalen

Als alle controles goed zijn, komt de verpleegkundige Daan ophalen om terug naar de afdeling te gaan.

Eten en drinken

 

Terug op de kamer mag Daan weer drinken en later ook eten.

 

Toilet

 

Als Daan gaat plassen loopt mama of de verpleegkundige mee, want hij kan nog wat draaierig zijn van de narcose.

 

Infuus eruit

 

Als Daan gegeten en gedronken heeft en het goed met hem gaat, haalt de verpleegkundige het infuus uit zijn hand en plakt er een pleister op.

 

Dapperheidsdiploma

De dokter spreekt met de verpleegkundige af wanneer Daan naar huis mag. Hij heeft een dapperheidsdiploma verdiend!

Weer naar huis

De dag in het ziekenhuis is voorbij. Daan gaat naar huis! Als je een nachtje moet blijven in het ziekenhuis, wordt je overgebracht naar de kinderafdeling van Isala. Hier mag ook een ouder blijven slapen.