Contact

'Dezelfde dag liep ik alweer een stukje'

  1. 'Dezelfde dag liep ik alweer een stukje'

Mevrouw Wirtz (76) uit Nieuwleusen liet zich opereren aan beide heupen. Sindsdien heeft ze geen centje pijn meer en fietst ze dat het een lieve lust is. ‘Ik vind het soms bijna gênant tegenover anderen, zo goed gaat het.’ Dat was een paar jaar geleden wel anders. Toen wisselde de klachten per dag. ‘Soms had ik nergens last van, de volgende dag voelde het alsof ik ieder moment in elkaar kon zakken. Ook lukte het niet altijd meer om onderweg opnieuw op de fiets te stappen. 

Kortom, het was niet langer meer vertrouwd om alleen op pad te gaan.’ De huisarts constateerde verregaande slijtage aan beide heupen en verwees mevrouw Wirtz door naar de afdeling Orthopedie van het Isala Beweegcentrum. Orthopedisch chirurg Harmen Ettema adviseerde haar een totale heupvervanging aan beide kanten. 

Dat was even slikken. Over de operatie zelf maakte mevrouw Wirtz zich niet eens zo ongerust. ‘Het was meer de periode na de operatie waar ik tegenop zag. Dat ik voor een langere tijd uit de roulatie zou zijn en ik daarbij afhankelijk zou zijn van anderen.’ Gelukkig bleek dat reuze mee te vallen. Sterker nog; mevrouw Wirtz kon zich na de eerste operatie heel goed zelf redden. Na twee nachten in het ziekenhuis mocht ze naar huis. De revalidatie verliep voorspoedig en al negen maanden later onderging ze de operatie aan haar tweede heup. Orthopeed Ettema paste hierbij een van de nieuwste technieken toe; de zogeheten Direct Superior Approach, ofwel de DSA-techniek. 

Bij deze manier van opereren worden de spieren rondom het heupgewricht zoveel mogelijk gespaard en herstelt de patiënt over het algemeen sneller. Voor het plaatsen van heupprotheses bestaan verschillende methodes. Het grootste voordeel aan deze “superieure benadering” is dat de schade aan spieren beperkt blijft en de operatie tegelijkertijd gemakkelijk en veilig kan worden uitgebreid naar een standaard benadering, mocht dat toch nodig zijn. 

Na haar tweede operatie mocht mevrouw Wirtz de volgende dag al naar huis. ‘Sterker nog, dezelfde dag liep ik alweer een stukje en de maanden erna herstelde ik snel en zonder problemen met behulp van fysiotherapie. Nu doe ik alles weer. Gelukkig maar. Ik moet er niet aan denken om de hele dag aan huis gekluisterd te zijn. De kwaliteit van leven is sinds mijn heupprotheses enorm verbeterd.’