Contact
  1. 25 jaar Isala Sportgeneeskunde: De kracht van bewegen!
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Op 18 september vond een symposium plaats om het 25-jarig bestaan van de afdeling Sportgeneeskunde van Isala te vieren. Het symposium was een groot succes. De belangstelling was breed, van collega's in het ziekenhuis tot huisartsen, fysiotherapeuten en sportartsen uit het hele land.

Bijeenkomst 25 jaar Sportgeneeskunde

Van klein naar groot

De afdeling Sportgeneeskunde startte 25 jaar geleden als kleine afdeling met één sportarts en één secretaresse in het voormalige Sophia Ziekenhuis. In 25 jaar tijd is de afdeling uitgegroeid tot een volwassen afdeling met 15 medewerkers. De afdeling beschikt over een volwaardige opleiding tot sportarts en begeleidt zowel (top)sporters met een blessure of klacht als ook patiënten met een chronische ziekte.

Grondleggers

Wordt vandaag de dag het gunstige effect van bewegen door vrijwel iedereen omarmd, 25 jaar geleden was dat nog anders. Dat weerhield de grondleggers, Gijs Langevoort (orthopeed), Robert Ponsen (chirurg), Ruud van Wijnen (destijds hoofd Fysiotherapie), er destijds niet van om een afdeling Sportgeneeskunde op te starten. Een memorabel moment, want het was de eerste afdeling Sportgeneeskunde in een ziekenhuis in Nederland. Ook namen zij de eerste sportarts, Gee van Enst, aan, waarna vele andere ziekenhuizen volgden.

Sprekers

De avond werd gevuld door drie zeer interessante sprekers. Dr. Martijn Maessen, gepromoveerd op het onderwerp 'Cardiovasculaire gezondheidsvoordelen van een leven lang bewegen' trapte af. Daarna volgde Esmée Bakker, promovenda in het RadboudUMC met als onderwerp 'Zit minder, beweeg meer'. Tot slot sprak Edwin Goedhart, sportarts van het Nederlands elftal over 'De kracht van bewegen'.

Gijs Langevoort, één van de grondleggers, verraste de aanwezigen met oude televisieopnames van Tros Sport met Elsemieke Havenga, waarbij het gesprek ging over de nut van een sportafdeling in een ziekenhuis. De beelden vielen erg in de smaak, zeker met de wetenschap van nu.

Beweegrecept

Inmiddels heeft Sportgeneeskunde haar sporen verdiend en is het sinds 2014 een erkend medisch specialisme. Aernout Snoek, sportarts: 'Het tijdperk dat nog bewezen moet worden dat bewegen gezond is ligt achter ons. De vragen in deze tijd gaan over hoeveel? hoe vaak? hoe intensief? Wij focussen ons als afdeling op een individueel beweegrecept zowel voor de algehele gezondheid als bij een aandoening of blessure.'

Verleiden

Het is voor veel mensen ontzettend moeilijk om meer te bewegen en om de Nederlandse Norm Gezond Bewegen te halen. 'Om mensen meer te laten bewegen is het belangrijk om ze niet te verplichten maar om ze te verleiden', aldus sportarts Edwin Goedhart. 'Verleiden zorgt dat het leuk wordt om te bewegen en dat leidt sneller tot gezond gedrag'.

Tom Brandon, vakgroep voorzitter afdeling sportgeneeskunde: 'We kijken terug op een succesvol symposium. Vanuit het Isala Beweegcentrum willen we er samen met andere afdelingen voor zorgen dat patiënten in onze regio optimaal gebruik kunnen maken van de positieve effecten van bewegen Het verleiden van patiënten om te bewegen nemen we zeker mee, uiteraard in combinatie met een individueel beweegrecept. Want bewegen is echt een geweldig medicijn'.

Gerelateerd nieuws