Contact
  1. Achter de schermen bij de afdeling Hartchirurgie

Wanneer u wordt opgenomen voor een operatie aan uw hart, komt u op de afdeling Hartchirurgie. Physician assistant Sonja den Dikken geeft u een kijkje achter de schermen op deze afdeling en vertelt meer over haar rol.

PA en verpleegkundige overleggen bij een COW

Sonja: ‘ik ben verantwoordelijk voor het medische beleid bij een patiënt. Van opname tot ontslag. Na de hartoperatie ga ik dagelijks bij patiënten langs om te beoordelen hoe het gaat. Hoe gaat het met de pijn, hoe is iemands ademhaling en bloeddruk. Ook beoordeel ik andere onderzoeken. Als het nodig is stellen we samen met de verpleegkundigen dan een nieuw plan op zodat een patiënt zo snel mogelijk herstel van de operatie. Bijvoorbeeld door de medicijnen aan te passen. De samenwerking met de verpleegkundigen is daarin erg belangrijk. Zij zijn 24 uur per dag onze oren en ogen. We zorgen echt samen voor iedereen die bij ons op de afdeling ligt.“

Nauw contact met familie

“Wat ik erg belangrijk vind in mijn werk is de het contact met de familie. Wanneer het herstel bijvoorbeeld anders verloopt dan verwacht, hebben we regelmatig een familiegesprek. Dit is voor mij erg waardevol.  Samen zetten we dan op een rijtje wat er allemaal gebeurd is tijdens de opname. Zo krijgt u als patiënt meer grip op wat er met u gebeurt. Het is ook belangrijk voor de verwerking daarna, wanneer iemand weer thuis is.”

Ook weten wat er op de afdeling gebeurt vóór een operatie? Bekijk het hele verhaal van Sonja den Dikken in onderstaande video.

Zeer goed verzorgd

In januari 2021 werd meneer Perrier opgenomen op de afdeling Hartchirurgie voor een openhartoperatie. Hij kreeg een nieuwe hartklep. "Het was spannend, ik zag er als een berg tegenop. Maar nu ik alles weer kan ben ik dolblij dat ik de openhartoperatie heb doorgezet.” Lees het hele verhaal van Meneer Perrier.

Meer informatie

Isala.nl/hartcentrum

 

Gerelateerd nieuws