Contact
  1. André Broeks ontvangt Pluim voor orgaandonatiewerk

KWALITEIT EN VEILIGHEID | André heeft het vak van donatiecoördinator binnen Isala én binnen Nederland de afgelopen jaren ontwikkeld. Hij verricht daarmee topwerk voor patiënten en hun families. Dat verdient een pluim!

André Broeks

‘Ik volg André al enkele jaren en werk regelmatig met hem samen, bijvoorbeeld tijdens de nationale donorweek: ‘Voor mij staat het als een paal boven water: André heeft veel mooi werk verricht voor patiënten die wachten op een donor-orgaan. Maar ook voor de donor en de nabestaanden die dankbaar zijn als het overlijden van hun geliefde betekenis heeft gehad voor een andere patiënt’, zegt Monique de Haan overtuigd. ‘ Ik ben blij dat ik André namens de Commissie Kwaliteit en veiligheid de Pluim mag opspelden.’

Erkenning

Afgelopen dinsdag was André naar een koffiemoment op de afdeling gelokt. En dat bleek ineens koffie plus pluim te zijn.
André: ‘Ik ben overdonderd! Dit had ik niet zien aankomen. Ik ben er heel blij mee. Het is een erkenning van de Commissie Kwaliteit en veiligheid voor mijn werk van de afgelopen 15 jaar. Fijn dat het wordt gezien!’
‘Het komt ook op een mooi moment. De functies van donatiecoördinatoren en donatie-intensivisten wordt nog steeds bekostigd uit subsidiegelden. Al 15 jaar lang. Ik ben betrokken bij een voorstel aan het Ministerie van VWS, waarin een structurele financiële oplossing wordt voorgesteld. Als dat wordt omarmd is de laatste subsidie rond orgaandonatie omgezet in een definitieve oplossing.’

Best practice

André wordt in andere regio’s van het land gevraagd mee te denken bij de opzet van eenzelfde organisatie als in de regio Zwolle. Daarbij is de werkwijze van het team in Zwolle een best practice binnen Nederland.

Bij Isala werken drie donatiecoördinatoren. Zij vormen een donatieteam samen met de donatie-intensivisten. Het team heeft een duidelijke visie: Kennis over orgaandonatie clusteren in één compact team, zodat die up-to-date kan worden gehouden en kan worden ingezet voor meerdere ziekenhuizen in de regio. Dit is essentieel voor het permanent leveren van hoge kwaliteit donatiezorg. Deze werkwijze heeft ertoe geleidt dat de organisatie van orgaandonatie nergens in Nederland zo goed functioneert als in regio Noord-cluster Zwolle. Dit gaat gepaard met opvallend goede resultaten wat betreft het aantal ingezette en afgeronde donatieprocedures. En daarin is André de drijvende kracht geweest. Iets om trots op te zijn!

Betekenis

André heeft in zijn carrière zeer veel artsen en verpleegkundigen begeleid bij het stellen van de donatievraag op een moeilijk en verdrietig moment voor betrokken. Altijd met respect voor de wensen en gevoelens voor patiënten en hun familie. Werken als donatiecoördinator is niet alleen belangrijk voor patiënten die wachten op een donor-orgaan, maar ook voor nabestaanden, die dankbaar kunnen zijn als het overlijden van hun geliefde betekenis heeft voor een andere patiënt.

Verbeteren

De donatiecoördinatoren begeleiden alle donatieprocedures binnen Isala en in de regio. Ze voeren al jaren dossieronderzoek uit, ook bij de aangesloten ziekenhuizen in de regio. Zo leren de betreffende artsen en medewerkers wanneer een donatiekans zich voordoet, welke gemist zijn en hoe dit verbeterd kan worden.

Wat niet?

Wat doet André niet? Hij heeft jarenlang lezingen gegeven om een genuanceerd beeld te geven aan het algemeen publiek en aan vakgenoten. Daarnaast is hij onder meer betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe donorwet, is hij is bestuurslid van de beroepsvereniging DONOR en gesprekspartner voor de Nederlandse Transplantatiestichting. Ook is hij is lid van de Medisch ethische commissie van de Nederlandse Transplantatie Vereniging.

De Pluim voor kwaliteit en veiligheid is een erkenning voor zijn werk.