Contact
  1. Bericht voor gebruikers van Philips Dreamstation 1 CPAP-apparatuur
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

16 juli 2021 liet de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) laten weten dat de Philips Dreamstation 1 weer gebruikt mag worden. En dat uw Dreamstation 1 op een later moment wordt omgeruild. Het eerste zorgmiddelenhulpbedrijf, Mediq, start op korte termijn met hun omruilprogramma.

Mediq start omruilprogramma

Mediq start begin oktober met een omruilprogramma om de Dreamstation 1 bij patiënten te vervangen voor de nieuwere Dreamstation 2. Dit gebeurt via het principe oud naar nieuw. De oudste apparaten worden het eerst omgeruild. Als u aan de beurt bent, informeert Mediq u hierover. Daarna maakt het bedrijf MVB Medical met u een afspraak om uw apparaat om te ruilen. Tijdens deze afspraak worden ook de monitoringsgegevens omgezet naar uw nieuwe apparaat en krijgt u uitleg over de Dreamstation 2. 

Mediq is het enige zorgmiddelenhulpbedrijf dat nu start met het omruilprogramma. Andere organisaties, zoals Vital Aire en Vivisol, volgen later. Meer informatie over het omruilprogramma ontvangt u van Mediq wanneer u aan de beurt bent.

Let op!
We vragen u Mediq of MVB Medical niet zelf te bellen voor het omruilen van de Dreamstation 1. U bent hierdoor niet eerder aan de beurt. Beide organisaties nemen contact op met u.

Advies NVALT

De apneuapparaten Dreamstation 1 waar Philips dit voorjaar voor waarschuwde, geven voor zover nu bekend geen gezondheidsrisico. De Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) en de vier Centra voor Thuisbeademing komen samen met Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd tot de aanbeveling om de apparaten te blijven gebruiken. Wel zullen ze op een later moment gerepareerd of vervangen worden. Het omruilprogramma van Mediq is ook in lijn met het advies van het NVALT.

Besluit IGJ

Op de website van de IGJ vindt u de toelichting op het besluit dit voorjaar.

Contact en vragen

Heeft u vragen over het inruilprogramma, neem dan contact op met het hulpmiddelenzorgbedrijf waar u de Dreamstation van heeft. We vragen u alleen te bellen met Isala Slaapcentrum als uw medische situatie daarom vraagt.