Contact
  1. Blog mammachirurg Eva Noorda: Borstkanker en waardegedreven zorg
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Eva Noorda is chirurg-oncoloog binnen Isala Oncologisch centrum. Zij is onder andere gespecialiseerd in borstkanker. Tijdens oktober borstkankermaand blogt zij over haar ervaringen op de Mammapolikliniek en hoe zij met het team van de mammapoli de zorg steeds verbeteren.

Chirurg-oncoloog Eva Noorda

Waardegedreven zorg

Met het team van de Mammapolikliniek werken we aan waardegedreven zorg. Misschien heeft u hier al eens van gehoord. De kans is echter groter dat u, als u zelf borstkanker blijkt te hebben of iemand die u lief is dat heeft, u hier niet zo mee bezig bent. Ik kan me ook voorstellen dat uw eerste reactie is: ‘hoezo is dit een vernieuwing? Ik ga ervan uit dat Isala altijd al bezig is met het leveren van zorg die waarde voor mij zou moeten hebben.’ Dit leg ik u graag uit.

Een gewone dag

Op een gemiddelde dag ga ik na de chirurgische overdracht naar de multidisciplinaire bespreking op de mammapolikliniek. Met de pathologen, oncologen, bestralingsartsen en de verpleegkundig specialisten, bespreken we de uitkomst van de borstoperaties in de voorgaande week en bepalen dan wat ons verdere behandeladvies wordt. Daarna zie ik de patiënten op de poli en geef ze de uitslag. Een ongelofelijk spannend moment voor alle patiënten, omdat het soms ook zo tegen kan vallen.

Op dezelfde ochtend zie ik vrouwen die door de huisarts of het bevolkingsonderzoek zijn doorverwezen voor onderzoek. Gelukkig voor de meeste van hen is het loos alarm. Maar bij sommigen niet. Een harde klap op een dag die net als alle andere begon. Vanaf dat moment breekt een periode van onzekerheid aan. Voor die patiënten komt dezelfde middag nog het behandelplan, nadat we met een uitgebreidere groep mammaspecialisten bij elkaar zijn gekomen om diagnose en behandelplan te bespreken. Ook patiënten die de voorgaande week een MRI, biopt of PET-scan hebben gehad, worden hier besproken. Zo kan ik diezelfde middag aan deze mensen ons advies geven en de behandeling starten. U zult zeggen: hier wordt er waarde geleverd voor de patiënt. Zeker! Maar aan dit ogenschijnlijk eenvoudige proces gaat jaren werk aan verandering vooraf. En dit jaar zetten we weer een volgende grote stap.

Wat betekenen cijfers?

De medische zorg wordt beoordeeld aan de hand van normen: Hoe vaak zijn de snijvlakken schoon, hoe vaak krijgen mensen een reconstructie aangeboden, hoeveel mensen krijgen ondanks behandeling toch uitzaaiingen en hoe vaak overlijden er mensen ondanks alles. Dit wordt uitgedrukt in cijfers en daar worden ranglijsten van gemaakt. Als u weet of ziet hoe heftig het is om borstkanker te hebben, behandeld te worden met alle onzekerheden die daarbij horen, kan ik me voorstellen dat het meten van deze getallen noodzakelijk lijkt maar wel heel koud. Wat betekent een ranglijst als u net misselijk van de chemotherapie de dagen doorbrengt en uw kinderen niet kan velen? Wat betekent een ranglijst als je jaren na behandeling nog steeds zo moe bent dat je vrienden geen begrip meer kunnen opbrengen? Wat betekent een ranglijst als je een erfelijke afwijking hebt waardoor je kinderen nu operaties moeten ondergaan? Wat betekenen cijfers als je niet lang te leven meer hebt en je behandelaar met een prijs voor de beste cijfers in de krant staat?

Hoe gaat het écht met u?

De volgende stap die we zetten gaat over waardegedreven zorg. De snijvlakken blijven belangrijk. En ook de beste behandeling met de minste kans op uitzaaiingen. Maar het gaat hierbij ook steeds meer om hoe het met u als patiënt gaat, tijdens en tot jaren na de behandeling. Hoe voelt u zich? Kan u nog werken of voor uw kinderen zorgen? Bent u vaak bang? Wat is de impact op uw dagelijks leven en op uw omgeving? Wat als u jaren na uw behandeling terugkijkt en uzelf die vragen stelt: zou u dan anders hebben gekozen?

Ingewikkeld. Dat is de waarde waarover ik het hier heb. Uiteraard wordt er nu veel aandacht besteed aan nazorg en ondersteuning. Het verschil met deze stap is dat we bezig zijn om die waarde centraal te gaan stellen en dat gaat niet over een nacht ijs. Het betekent dat wij u in de toekomst nog uitgebreider zullen vragen hoe het met u en uw naasten gaat en dat u hierin meer van ons kunt gaan verwachten. Omdat ons borstkankerteam niets liever wil dan u zo optimaal mogelijk behandelen en ondersteunen, zowel tijdens als (ver) na behandeling.

Meer over de Mammapolikliniek van het Oncologisch centrum.

 

Gerelateerd nieuws