Contact
  1. Blog Saskia Bakker: Van de fiets geplukt
Coronavirus Isala neemt maatregelen tegen het coronavirus (COVID-19)

Saskia Bakker is oncologieverpleegkundige op verpleegafdeling Oncologie/Hematologie (locatie V2.3). Deze maand blogt zij over haar ervaringen in de zorg en ondersteuning die zij patiënten biedt met diverse vormen van bloedkanker. Lees volgende week deel twee, waarin Saskia je meeneemt in een dag op verpleegafdeling.

Ik keek naar hem en zag zijn ogen heen en weer rollen ... Gaat dit over mij? Ik voel me verder goed, dit moét een fout zijn! Hij zette een grote glimlach op, de start van zijn achtbaan aan emoties. Toen keek ik naar zijn vrouw. Zij benoemde: ‘Was dit het dan? Hoe moeten we nu verder? Kan een mens dit aan? Kan ik dit aan? En de kinderen? Een week of vijf in het ziekenhuis zijn, één week thuis, dan weer vijf weken in het ziekenhuis. Daarna nog een traject van een stamceltransplantatie?’ Ze barstte in huilen uit.

De arts had hen zojuist verteld; diagnose acute leukemie. Dat het grote, héle grote pech is dat je dit overkomt. Dat er zeker hoop is in zijn geval en dat we met de behandeling gaan voor genezing. Maar dat de weg hier naar toe ook lang is, onzeker en pittig.

De meeste patiënten worden zo van de fiets geplukt en gebeld door de huisarts dat ze naar het ziekenhuis moeten komen, op basis van bloedonderzoek. ‘We denken dat u acute leukemie heeft’. De meesten hebben zich alleen wat moe gevoelt de afgelopen tijd, of ze kwamen niet meer bovenop hun verkoudheid. Ongeloof, onzekerheid, angst, verdriet, boosheid, positief blijven, hoop, moed, lachen en leven. Deze woorden zijn op de afdeling dagelijks realiteit.

Als verpleegkundige maak je echt deel uit van iemands leven op dat moment. Dat komt omdat veel patiënten een paar keer voor een langere periode bij ons zijn. Je begeleidt ze in een zeer heftige en onzekere periode, waarin “thuis zijn” even niet aan de orde is. Helaas kunnen wij hen hun “thuis” niet bieden, maar wel proberen we op iemands behoeften in te spelen om de periode tenminste dragelijk te maken.

Saskia Bakker 

Gerelateerd nieuws

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.