Contact
  1. Blog Willemien Reinds: Reparatie of relatie?

Willemien Reinds-Fikse is verpleegkundige op de verpleegafdeling Thoraxchirurgie, echtgenoot/moeder/oma, en in 2015 gekozen tot Verpleegkundige van het Jaar in Isala. Momenteel ook HBOV-student op de verkorte deeltijdopleiding aan de VIAA. In haar blog schrijft zij over haar dagelijkse ervaringen op de afdeling en over de ziekenhuiszorg in het algemeen. Thoraxchirurgie maakt onderdeel uit van Isala Hartcentrum.

Willemein Reinds

Het is een nobel streven in de ziekenhuiszorg dat we 'beter willen maken'. Artsen, verpleegkundigen, alle werknemers in Isala hebben als doel: goede zorg, zelfs topzorg. Goede zorg vormt het hart van elk Moreel Beraad dat we houden wanneer een ethisch dilemma zich voordoet. Alleen, wat is goede zorg? Dat kun je namelijk op verschillende manieren uitleggen. Het maakt uit of je patiënt, naaste of hulpverlener bent. Iedereen kijkt anders naar goede zorg en ervaart het anders.

Beste bedoelingen

Zelf maak ik gebruik van, en mijn collega’s met mij, hele goede wetenschappelijk onderbouwde, door de praktijk beproefde ideeën over wat een patiënt moet doen en laten om zo goed mogelijk te herstellen na een hartoperatie. We hebben richtlijnen, onderzoeken, protocollen en ervaring te over tot onze beschikking. Er zijn voorlichtingsfolders ontwikkeld en we voeren voorbereidingsgesprekken. Er is een helder animatiefilmpje over de verpleegkundige risico’s en de manier waarop zowel patiënt als verpleegkundige deze risico's kan voorkomen. We gaan voortvarend, met de beste bedoelingen en overtuigend te werk. Wenden onze invloed aan.

Gelijkwaardigheid

Ik wil de patiënt erg graag overtuigen dat het opvolgen van mijn ‘geweldige’ adviezen de kans op een vlot en goed herstel oplevert, dat wil toch iedereen? Toch merk ik dat deze werkwijze soms averechts werkt en de zorgvrager in de verdediging schiet, de kont tegen de krib gooit. Dat is ook wel te begrijpen. Want door deze werkwijze negeer ik de gelijkwaardigheid en verhef me boven de ander. De overschatting van mijn rol als ‘deskundige’ leidt tot afstand in plaats van verbondenheid. ‘Ik weet het beter…’.

IJsberg

Het belangrijkste hulpmiddel in een gezonde zorgrelatie is namelijk niet de zorg, maar de relatie. Wie is de ander, wat is diens visie op zichzelf, op gezondheid en ziekte, op kwaliteit van leven, op verantwoordelijkheid en zelf de regie houden? Wat is de boodschap achter het gedrag? Gedrag is het topje van de ijsberg. Onder het wateroppervlak, onzichtbaar voor de oppervlakkige passant, liggen een geschiedenis, emoties, ervaringen, wensen, verwachtingen. Door daarin geïnteresseerd en daarop gericht te zijn, ontstaat een voedingsbodem van meeleven en meebewegen. Daarna kan ik op een gelijkwaardige manier vragen beantwoorden, onzekerheden ontkrachten, erkenning geven, aanmoedigen en misschien zelfs mijn goede adviezen kwijt. Liefst met een dosis humor en gezelligheid samen optrekken, in die spannende dagen rond de hartoperatie. Het is voor mij dus een eer dan mee te mogen lopen.

Zorgrelatie

Door gericht te zijn op de persoon en minder op de diagnose, blijft het verpleegkundige werk ook zo verrassend en nooit saai, zelfs niet na 40 jaar. Sterker nog: ik leer elke dag weer om minder te repareren, minder te fixen. Wat ik in mijn Fikse-naam meedraag ;-) Ik krijg steeds meer oog voor het belang van de relatie. Want: wat je denkt te zien, is vaker wat je denkt, dan wat je daadwerkelijk ziet!

Carrièrecafé Isala: werken in de zorg

Wil je meer weten over werken in de ziekenhuiszorg, kennis maken met onze collega's en in gesprek met hen over hun ervaringen?

Kom dan eens langs op een Carrièrecafé van Isala. Regelmatig organiseert Isala deze bijeenkomsten in het ziekenhuis, waarbij ontmoeting centraal staat.
Je ontdekt wat we jou in Isala te bieden hebben en welke stappen je kunt zetten om bepaalde functies in de zorg te bereiken. Je spreekt professionals die jou graag als collega verwelkomen.

Kijk voor meer informatie op isalawerkt.nl

Gerelateerd nieuws