Contact
  1. ‘De kennis over voeding is de laatste jaren enorm toegenomen’
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

In Isala werkt een team van 25 diëtisten. Korrie Vrolijk, kinderdiëtist, en Margot ten Have, diëtist met specialisatie chirurgie, horen daarbij. Korrie inmiddels al 33 jaar en Margot sinds 10 jaar. Vandaag, op de Dag van de diëtist, is het een mooi moment om in te zoomen op de bijdrage van de diëtist aan goede zorg. Een bijdrage die de afgelopen jaren alleen maar groter is geworden.

Korrie en Margot op de trap

‘Poeh, er is zo ongelofelijk veel veranderd sinds ik in 1989 als diëtist in Isala begon’, gaat Korrie van start. ‘Destijds waren we maar met vier diëtisten en waren we meer betrokken bij het bereidingsproces van maaltijden in de centrale keuken. Nu zijn we als diëtisten echt onderdeel van de behandelteams. We nemen deel aan de multidisciplinaire overleggen waarin we samen met artsen, verpleegkundigen en bijvoorbeeld fysiotherapeuten de behandelplannen van patiënten bespreken. We bezoeken patiënten die in Isala opgenomen zijn en we houden spreekuur op de polikliniek voor patiënten met bijvoorbeeld diabetes, kanker, nierfalen en maag- en darmaandoeningen. Verder werken we veel nauwer samen met de diëtisten in de eerste lijn. Patiënten worden tegenwoordig maar korte tijd in het ziekenhuis opgenomen, dus die samenwerking is veel belangrijker geworden. Het verdere herstel vindt thuis plaats met begeleiding van een diëtist die dichtbij de patiënt woont.’

Ondervoeding voorkomen

‘De kennis over de invloed van voeding is de laatste jaren ook enorm toegenomen’, vult Margot aan. ‘We weten nu bijvoorbeeld dat voldoende eiwitinname heel belangrijk is om goed aan te sterken na een operatie en dat ondervoeding grote invloed heeft op het al dan niet slagen of het kunnen volhouden van een behandeling.’

‘Alle patiënten die in Isala opgenomen worden, worden daarom gescreend op het risico om ondervoed te raken’, vertelt Korrie, ‘en krijgen zo nodig eiwitrijke voeding. Ondervoed zijn heeft overigens niets te maken met een te laag lichaamsgewicht. Het gaat met name om de lichaamssamenstelling, simpel gezegd de verhouding tussen botten, vet en spierweefsel.’

Margot: ‘Die samenstelling kunnen we meten door middel van een bio-elektrische impedantieanalyse (BIA). Wanneer iemand als gevolg van ziekte te snel afvalt, wordt er veel spiermassa afgebroken. Als diëtisten berekenen we in zo’n geval wat iemands energie- en eiwitbehoefte is en stellen een behandelplan op voor een adequate voedingsinname. Als iemand niet in staat is om zelf te eten, dan is vaak sondevoeding of parenterale voeding nodig. Wij bepalen dan welke sondevoeding nodig is en houden daarbij rekening met bijvoorbeeld een vochtbeperking of een resorptiestoornis.

Veel verschillende meningen

‘Nog iets wat veranderd is, is dat patiënten zelf ook veel meer weten over voeding dan pak hem beet tien jaar geleden’, vertelt Margot. ‘Vertel je op een verjaardag dat je diëtist bent, dan heb je genoeg gespreksstof om de rest van de avond door te komen. Iedereen vindt daar wat van.’

Korrie: ‘Ik merk dat ook in de spreekkamer. Als kinderdiëtist voor kinderen van 0 tot en met 18 jaar, zie ik veel kinderen en jongeren met eetproblematiek als anorexia op mijn spreekuur. Laatst nog zei een meisje van 8 jaar dat ze liever geen brood meer at omdat “ze zeggen dat dat niet gezond is”. Informatie over wat gezond eten is, is online natuurlijk overal te vinden. En dat is op zich hartstikke goed, maar niet als de bronnen niet kloppen of als iemand erin doorslaat.’

Digitale hulpmiddelen

Ook het gebruik van digitale hulpmiddelen is iets van de laatste tien jaar. Zo ontwikkelde de afdeling Diëtetiek de Isala Voedingsapp, waarmee patiënten zelf op een makkelijke manier kunnen bijhouden of ze voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Margot: ‘We gebruiken de app veel. Het is een handig hulpmiddel waarmee, bijvoorbeeld een patiënt met kanker heel makkelijk zelf kan bijhouden hoeveel eiwit hij of zij die dag al binnengekregen heeft. Het helpt mensen grip te houden op hun voedingspatroon.’ Ook Korrie is enthousiast over de app. ‘Laatst zei een jongen van 17 nog hoe prettig hij het vond dat hij nu zelf heel makkelijk kan kiezen wat hij gedurende de dag eet. Hij hoefde zich niet meer te houden aan een lijstje, maar kon dankzij de app toch precies zien of hij de benodigde voedingsstoffen binnenkreeg. Dat vind ik dan heel mooi om te horen.’