Contact
  1. Een nieuwe hartklep
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Het scheelde niet veel of de linker hartklep van Marietje Schlepers (81) zat helemaal dicht. ‘Als ik niet was geopereerd was ik er waarschijnlijk niet meer geweest. Gelukkig waren de dokters er op tijd bij.’ Schlepers was voor haar hartklep al een aantal jaar onder controle bij de cardioloog in het ziekenhuis in Hardenberg. Lange tijd was alleen medicatie voldoende. ‘Totdat de chirurg zei dat mijn hartklep bijna helemaal dicht zat en er snel iets moest gebeuren.

Of ik geen klachten had? Ja, achteraf gezien wel. Ik kon nog maar kleine stukjes lopen, van fietsen werd ik draaierig en ik voelde een soort van luchtbel aan de rechterkant van mijn lichaam. Maar dan dacht ik: rechts…dus dat kan niet mijn hart zijn. Nu weet ik dat hartklachten bij vrouwen zich anders openbaren. Ik raad echt iedereen aan bij twijfel toch een dokter te vragen.’

Perfecte samenwerking

Voor alle vooronderzoeken kon Schlepers in Hardenberg terecht. De operatie zelf vond in Isala plaats. ‘De samenwerking tussen de twee hartafdelingen van beide ziekenhuizen is echt perfect. Ik heb dan ook geen moment getwijfeld om naar Isala te gaan voor de operatie.’ Ze kreeg een nieuwe hartklep van een rund. ‘Mijn kleinkinderen vinden het wel bijzonder dat oma iets van een koe in zich heeft.’ Na de operatie – die goed was gelukt- werd Schlepers enorm verward (red. delier). Iedere nacht bleef één van haar vijf dochters bij haar overnachten. ‘Dat was heel fijn. Zij konden mij vasthouden als ik weer heel kwaad werd en slangetjes uit mij wilde trekken. Anders hadden de verpleegkundigen mij moeten vastbinden. Ik wist niet waar ik was. Ik dacht regelmatig dat ik bij de buren was. In elk geval niet in een ziekenhuis. En aan het plafond zag ik allemaal vissen. Nu kunnen wij er wel om lachen. Maar het heeft veel impact gehad op mijn dochters en ook op mij. Ik dacht echt dat ik gek werd. Later hoorde ik van de thoraxchirurg dat dit vaker voorkwam en wij ons dus geen zorgen hoefden te maken. Toch had ik wel willen weten dat dit een risico was.

Goed in de gaten gehouden

Over de zorg in Isala is Marietje Schlepers enorm te spreken. ‘Dat begon al bij de opname. Een gastvrouw bracht mij naar alle afspraken, zoals bloedprikken en uiteindelijk naar de afdeling. Dat was heel fijn. Ik hoefde nergens over na te denken. Na de operatie merkte ik al weer vrij snel aan mijn benen dat het beter ging. Ik wilde dus gaan lopen. Maar dat mocht alleen met een rollator. Ik werd goed in de gaten gehouden zodat ik zo weinig mogelijk risico liep om te vallen.’ Uiteindelijk ging Schlepers weer terug naar haar “eigen” ziekenhuis in Hardenberg. ‘Dat is dichter bij mijn woonplaats Slagharen. Dat is voor het bezoek ook fijner. Nu gaat het prima met mij. Ik kan weer verder lopen en doe weer verschillende dingen in huis.’

Meer informatie

Meer informatie vindt  u op de site van het Hartcentrum.

Bekijk hieronder het filmpje van cardiothoracaal chirurg George Brandon Bravo Bruinsma. Hij legt uit welke behandelingen cardiothoracaal chirurgen en cardiologen in Isala Hartcentrum uitvoeren bij hartklepafwijkingen.