Contact
  1. Elke dag een verse maaltijd

Zeven dag per week, 365 dagen per jaar worden om klokslag acht uur ‘s ochtends de maaltijden geleverd voor alle verschillende afdelingen. Van een stukje kabeljauw tot Indiase curry. Sinds 1956 werkt Huuskes met een team van meer dan 1000 medewerkers aan lekker en gezond eten en drinken voor hun klanten. Zo ook voor de patiënten van Isala.

Huuskes maakt elke dag verse maaltijden

Huuskes heeft een assortiment van ruim 35.000 artikelen, waarvan ze ongeveer de helft zelf maken. De andere helft zijn ‘handelsartikelen’, zegt Niels Wassink. De accountmanager illustreert dat met een voorbeeld uit de supermarkt. ‘De gangpaden van de supermarkt liggen bij ons ook op de plank. De versafdeling van de supermarkt maken we zelf. Zo hebben we eigen slagers, eigen snijlijnen voor vleeswaren en kaas en maken de koks de volledige maaltijden zelf. We hebben vier grote productiekeukens. Boeren komen hier rechtstreeks het grondproduct leveren en wij brengen het uiteindelijk op een porseleinen bord bij Isala.’

Spaghetti bolognese

Krijg je als patiënt een bordje spaghetti bolognese, dan sta je er hoogstwaarschijnlijk niet bij stil welke weg deze maaltijd heeft afgelegd. De verschillende afdelingen bestellen de dag van tevoren de maaltijden. De keuken van Huuskes ontvangt de bestelling en gaat vervolgens direct aan het werk. De slager regelt het gehakt, de AGF-afdeling zorgt voor verse groenten en de kruidenkamer is druk met het afmeten en wegen van de kruiden. Vervolgens kunnen de koks aan de slag.

Koeltoren

Met grote kookketels, stoom- en braadlijnen start het bereidingsproces, allemaal via nauwkeurige receptuur, zodat we precies weten wat de voedingswaarden zijn en de allergeneninformatie. Als de spaghetti klaar is, wordt het bordje direct geseald. Om risico’s uit te sluiten gebeurt dat als het eten nog warm is. Daarna gaat het direct in een koeltoren, waar de maaltijden binnen 100 minuten afgekoeld worden tot vier graden. Deze koude maaltijden gaan dan naar een aparte afdeling waar ze individueel verpakt worden, op de porseleinen borden voor Isala.

Gekoeld transport

De volgende ochtend arriveert het gekoelde transport bij het ziekenhuis, klaar om verdeeld te worden over de afdelingen. ‘Doordat de maaltijden geseald zijn en koud blijven, zijn ze nog minimaal vier dagen houdbaar. Op die manier worden er niet of nauwelijks maaltijden vernietigd.’ En het is ook nog eens lekker, weet Niels. ‘Er zit natuurlijk een stempel op kant- en klaar eten én op ziekenhuiseten. Dat is onterecht, de kwaliteit is echt goed. We voegen niets toe, het is net als iedereen thuis kookt. Maar je kunt de beleving er niet bij verkopen, dat is in een ziekenhuis anders dan in een restaurant. De sfeer eromheen bepaalt veel.’

Huuskes kookt eten voor Isala

Spongebob

Toch denkt Huuskes mee over de beleving. ‘Neem bijvoorbeeld de kinderafdeling’, begint Niels. ‘Dat is best een lastige afdeling op het gebied van eten. Kinderen zijn angstig, want het is hartstikke spannend in een ziekenhuis. Hoe kun je er dan voor zorgen dat kinderen toch gezond eten en drinken? Kun je een stronkje broccoli omtoveren tot Spongebob? Of misschien een placemat erbij doen dat ze kunnen kleuren? Met dat soort vragen houden we ons bezig. Wij blijven ons, samen met Isala, ontwikkelen.’

Mini-maaltijden

Als leverancier van maaltijden houdt het bedrijf zich ook bezig met voeding en voedingsconcepten voor specifieke doelgroepen, afgestemd op behoefte en op ziektebeeld. ‘Een voorbeeld hiervan zijn de kleinere maaltijden op de afdeling Oncologie. Dit zijn eiwitrijke mini-maaltijden met minimaal 10 gram eiwit voor sneller herstel. Bij veel oncologische patiënten treedt er smaakvervlakking op en is de eetlust een stuk minder. Een bord met veel eten werkt dan vaak averechts, dat wil je niet eens opeten. Ervaring laat zien dat patiënten bij kleinere porties meer eten en wel hun bord leegeten.’

En tot slot en niet onbelangrijk: het opwarmen van maaltijden, bijvoorbeeld dat bordje spaghetti. ‘Dit is cruciaal. Daar kun je de hele maaltijd mee maken of breken. Welke apparatuur moet je hebben? Wat zijn de juiste instellingen? Alles moet kloppen’, vertelt Niels. ‘Elk product wat wij maken testen we ook zoals het bij de klant komt. Dus het bereiden, terugkoelen en weer opnieuw verwarmen. Want elke maaltijd moet top zijn.’

Verse groenten voor Isala