Contact
  1. Ervaren in dotteren
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Dotteren; iedereen kent wel iemand die is gedotterd, maar wat is het eigenlijk? Interventiecardioloog Vincent Roolvink doet - zoals dotteren in medische termen heet - regelmatig een PCI (Percutane Coronaire Interventie). Hij legt uit hoe dat gaat en waarom het Hartcentrum van Isala zo hoog staat aangeschreven.

Vincent Roolvink cardioloog dotteren

Dezelfde dag naar huis

 

Per jaar dotteren wij 2.000 patiënten. Dat zijn spoedpatiënten (hartinfarcten) of patiënten die bijvoorbeeld inspanningsgebonden pijn op de borst hebben door hartklachten. Dotteren kan dan een manier zijn om de pijn te verlichten. Roolvink: ‘Tijdens het dotteren breng ik via de pols of lies een katheter naar het hart. Met een draadje (wire) als geleider in de kransslagader, plaats ik vervolgens een ballonnetje met een stent om de vernauwing of verstopping op te heffen. Hierdoor rekt de ader en kan het bloed weer goed doorstromen. Wanneer iemand een vernauwde kransslagader (aderverkalking) heeft, dan hoeft hij dit niet meteen te merken. Vaak verschijnen er pas symptomen als de vernauwing meer dan de helft van het bloedvat blokkeert. Tijdens inspanning is de kans groter dat er symptomen ontstaan, want op dat moment moet het hart meer bloed rondpompen.’ Afhankelijk van de situatie is een dotterbehandeling geen belastende ingreep. De meeste patiënten kunnen zelfs dezelfde dag weer naar huis.

 

Hartinfarct en revalidatie

 

Als een bloedvat acuut is afgesloten, dan is er sprake van een hartinfarct. ‘De patiënt wordt dan vanuit de ambulance meteen naar de hartkatheterisatiekamer gebracht. Er staat altijd een interventieteam klaar. En wat zo bijzonder is aan het Isala Hartcentrum is dat wij heel goed samenwerken met de thoraxchirurgen. Mocht er onverhoopt een complicatie ontstaan, dan is er een hartchirurg in de buurt.’ Iedereen die bij Isala een dotterbehandeling krijgt, krijgt ook een verwijzing mee voor het hartrevalidatieprogramma in Isala Harthuis. Roolvink: ‘Onder deskundige begeleiding krijgen patiënten hier weer vertrouwen in hun lichaam en in wat ze kunnen. Er is aandacht voor levensstijl en samen in een groep ga je het bewegen rustig (weer) oppakken. Isala Harthuis heeft op deze manier al veel mensen kunnen helpen.’

 

Veel ervaring

 

Mannen krijgen vaker een dotterbehandeling dan vrouwen. ‘De mannen zijn meestal ook jonger’, licht de cardioloog toe. ‘Vrouwen zijn tot aan de leeftijd van 55 relatief beschermd door het hormoon oestrogeen. Bovendien ontwikkelen hartproblemen bij vrouwen zich vaak anders dan bij mannen. Dankzij cardioloog Angela Maas, nu hoogleraar in Nijmegen maar voorheen cardioloog bij Isala en pionier op het gebied van vrouwencardiologie, hebben wij veel ervaring hierin.’

 

Meer informatie?

Kijk voor meer informatie bij Isala Hartcentrum.

 

Gerelateerd nieuws