Contact
  1. Familiebegeleiding IC voor praktische, sociale en emotionele ondersteuning
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

De opname van een dierbare op de afdeling Intensive care (IC) kan een grote impact hebben op het leven van de naasten. Veel onzekerheden, een overrompelende hoeveelheid informatie en een onbekende omgeving; er gebeurt veel in korte tijd. Om families in een onzekere periode zoveel mogelijk tot steun te zijn, zorgen de verpleegkundigen van het team Familiebegeleiding IC van Isala voor ondersteuning.

Familie Van 't Hof in gesprek met een verpleegkundige van het team Familiebegeleiding IC

Familie Van 't Hof in gesprek met een verpleegkundige van het team Familiebegeleiding IC

De familie Van 't Hof ervaart deze verpleegkundigen als heel waardevol tijdens het verblijf van de echtgenote en moeder op de IC in Isala Hartcentrum.

De  heer Van 't Hof: 'Plots moest mijn vrouw een hartoperatie ondergaan. Er kwam van alles op me af. Ineens stond ik in het ziekenhuis. Ik maakte me zorgen over de situatie van mijn vrouw, zat met veel vragen en was overmand door emoties. En tegelijkertijd dacht ik na hoe ik de kinderen van ons gezin hier zo snel mogelijk naar toe kon halen. Er overkwam me op dat moment te veel. Gelukkig werd ik bij binnenkomst op de Intensive care in het ziekenhuis meteen goed opgevangen door een verpleegkundige van het team Familiebegeleiding IC. Een vriendelijke vrouw die zich direct heel betrokken voelde bij mijn situatie en voor duidelijkheid zorgde. Ze vroeg hoe het met mij ging, stelde me gerust en had geen witte jas aan, dat gaf iets vertrouwds.'

De verpleegkundigen van het team Familiebegeleiding IC zorgen onder meer voor praktische, sociale en emotionele opvang en ondersteuning. Daar waar het medisch team vooral focust op de patiënt, hebben zij de aandacht voor de familie.Zeer belangrijk is de actieve benadering die zij voorstaan. Het team wacht niet op een verzoek om te helpen, maar benadert de families proactief met het aanbieden van hulp en begeleiding.
Dat is heel breed van hoe om te gaan met de situatie, door aan het bed van de patiënt aanwezig te zijn tot het thuis bellen met familie als de patiënt geopereerd wordt. Ook bij praktische gerichte hulp zoals parkeren, het regelen van een gesprek met een arts en huisregels op de afdeling, kan Familiebegeleiding IC helpen.

Ook de dochters en zoon van het gezin Van 't Hof waarderen de openheid en vriendelijkheid van deze verpleegkundigen. 'Het is heel fijn dat er aan ons gedacht wordt. Deze verpleegkundigen bieden ons een luisterend oor en een uitlaatklep. Of als ze je bijvoorbeeld even gedag zeggen, dat doet ons al goed. Persoonlijk vragen hoe het met je gaat, dat is ook best prettig. Mocht je er gewoon even niet uitkomen, dan staan ze voor je klaar.'

De heer Van 't Hof: 'Gelukkig kunnen wij ook buiten de normale bezoektijden naar de afdeling gaan. Als gezin kun je ook samenzijn in de familiekamer die er is. Daar kunnen we ons even terugtrekken en rust vinden. Want in deze periode hebben wij elkaar als gezin heel hard nodig om gebeurtenissen te verwerken, informatie tot ons te nemen en met elkaar te delen en keuzes te maken. Belangrijk voor ons is hoe we mijn vrouw en hun moeder tot steun kunnen blijven én onszelf overeind blijven houden. Het is fijn te weten dat Familiebegeleiding IC ons helpt manieren te vinden hoe dat te doen.'

In principe is het contact van het team Familiebegeleiding IC met de familie dagelijks. Natuurlijk heeft niet elke familie evenveel behoefte aan begeleiding.

De heer Van 't Hof: 'De contacten met deze verpleegkundigen zijn meestal kort hoor. Maar mochten we ze nodig hebben, dan staan ze direct voor ons klaar.'

Meer informatie?

Intensive care/familiebegeleiding IC