Contact
 1. Gouden regels voor verstandig in de zon

Voor de natuurlijke aanmaak van de gezonde vitamine D, is een kort verblijf in de zon goed. Maar, voorkom verbranding en bescherm uw huid. Gouden regels voor verstandig in de zon:

Vrouw in zwembad met zonnehoed

Stijging huidkankerpatiënten

Nederland is één van de koplopers in Europa qua aantal huidkankerpatiënten. Onder die huidkankerpatiënten stijgt bovendien het aantal jongeren. En dat terwijl Nederland één van de landen met de minste zonuren is. Wat is hier aan de hand? Dermatoloog Jorrit Terra luidt de noodklok.

Tips

 1. Voorkom overmatige blootstelling en verbranding.
 2. Bescherm uw hoofd, nek en ogen met UV-werende hoofdbedekking en zonnebril (met CE-markering).
 3. Draag beschermende kleding bij al uw buitenactiviteiten.
 4. Smeer onbedekte huid in met een anti-zonnebrandmiddel met een beschermingsfactor (SPF). Doe dit royaal en herhaal dit na 2 uur of vaker bij sterke transpiratie en na het zwemmen. Als richtlijn voor Nederland geldt factor 20 voor dagelijkse en factor 30 bij langdurige blootstelling.
 5. Ga niet in de volle zon tussen 11.00 en 15.00 uur; zoek dan liever de schaduw op. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld sporten.
 6. Ga niet langer dan gemiddeld 3 uur per dag in de zon.
 7. Laat uw huid geleidelijk wennen aan de zon. Houd rekening met uw huidtype. U kunt een huidtypetest doen op kwfkankerbestrijding.nl/zonnen.
 8. Jonger dan 18? Pas extra op met zonnen; de huid is dan nog in ontwikkeling.
 9. Houd baby’s en kinderen tot 1 jaar uit de directe zon.
 10. Ga niet onder de zonnebank.

Volledig de zon vermijden is niet verstandig. Zonlicht heeft namelijk een positief effect op uw gezondheid, zoals het aanmaken van vitamine D. Dus geniet van de zon, maar met mate.

Gerelateerd nieuws