Contact
  1. Help, ik heb flaporen!

Marieke van Wijk is Plastisch chirurg en ontvangt regelmatig patiënten in de spreekkamer met afstaande oren, zoals flaporen ook wel genoemd worden. Marieke: ‘Wat iemand een flapoor vindt, is heel persoonlijk. Bij de één valt het meer op dan bij de ander. Het maakt natuurlijk ook uit of je oren groot of klein zijn en of je haar er overheen valt'.

Meisje bedekt haar oor

Wat zijn flaporen?

‘Flaporen zijn oren die ver van de zijkant van het hoofd staan. Normaal gesproken is de afstand tussen de rand van de oorschelp en de zijkant van het hoofd zo’n 1,5 tot 2 cm. Officieel wordt in de medische wereld van afstaande oren gesproken als de oorschelp meer dan 2 cm van de schedel afstaat. Ongeveer 1 op de 20 kinderen wordt geboren met afstaande oren, zoals flaporen ook wel genoemd worden. Meestal is dat al direct na de geboorte zichtbaar. Soms ook niet: het kan gebeuren dat afstaande oren pas later in de duidelijk zichtbaar worden, nadat het hoofd van vorm is veranderd. Flaporen kun je niet voorkomen. Vaak zijn flaporen erfelijk, maar het kan ook spontaan ontstaan. Het komt bij jongens en meisjes evenveel voor.’

Hoe ontstaan flaporen?

‘Afstaande oren, ook wel flaporen genoemd, zijn het gevolg van een aangeboren misvorming van het kraakbeenskelet van de oorschelp, waarschijnlijk doordat de spieren rond het oor net iets anders aanhechten.Daardoor ontbreekt de omslagplooi (vouw), die halverwege aan de bovenkant van de oorschelp zit, Of is het  kommetje dat aan de gehoorgang grenst te groot of te diep. Deze afwijkingen kunnen alleen of in combinatie voorkomen.’

Wat zijn de gevolgen van flaporen?

‘Lichamelijk gezien zijn er geen gevolgen van flaporen. Je kunt er prima mee horen en het levert geen lichamelijke klachten op. Maar flaporen kunnen wel mentale gevolgen geven. Sommige kinderen met flaporen worden ermee gepest. Het kan ook zijn dat je kind zelf zijn oren niet mooi vindt en daar onzeker door wordt. Als ouders bepaal je samen met je kind of je de oren wilt laten corrigeren. Het kan ook zijn dat je als ouder van een pasgeboren baby al direct de keuze wil maken om de oren te laten corrigeren. Spalktherapie is dan misschien wel een oplossing.,

Is spalktherapie iets voor mijn kind?

‘Spalktherapie is alleen geschikt voor baby’s tot 6 weken  oud. Hoe jonger je baby is, hoe makkelijker het is om het kraakbeen in een normale vorm te krijgen door middel van een spalkje. Pasgeboren baby’s hebben namelijk nog veel oestrogeen in hun lichaam, waardoor het kraakbeen nog erg slap is. Daardoor is het nog makkelijk te vormen.

‘Met behulp van een spalkje, tape en pleisters wordt het oor in de juiste vorm en stand gezet. Het oor wordt tegen het hoofd van je baby geplakt, waardoor hij gewoon op dat oor kan slapen. Je baby moet het spalkje 24 uur per dag dragen, gedurende enkele weken. Meestal duurt de behandeling 2 tot 4 weken. Is je kind al te oud om de flaporen te spalken, dan is de volgende optie een operatie. Dit wordt pas gedaan als je kind 5 of 6 jaar oud is, omdat de oren dan voldoende ontwikkeld zijn.’

Wanneer komt mijn kind in aanmerking voor een operatie?

Een operatie om afstaande oren te corrigeren wordt ook wel otoplastiek [Link naar folder] genoemd. Deze ingreep wordt gedaan bij kinderen vanaf vijf jaar, omdat rond die leeftijd het oor voldoende ontwikkeld is, Ook snapt een kind dan wat er gebeurt en kan deze zelf ook beter mee beslissen.Jonge kinderen worden voor een oorcorrectie onder narcose gebracht. Bij oudere kinderen kan de ingreep ook onder plaatselijke verdoving gedaan worden. Er wordt een sneetje gemaakt aan de achterkant van het oor. Via dat sneetje wordt het kraakbeen op de te corrigeren plaatsen verzwakt of verwijderd en vervolgens met hechtingen in model gebracht. Je kind moet in iedergeval nog vier weken snachts en bij sporteen elastische hoofdband dragen, die de oren wat extra steun geven. Dit moet voorkomen dat het oor in z’n oude vorm gaat staan. In de folder… lees je alles over deze operatie.

Moet ik flaporen wel of niet laten corrigeren?

‘Of je de flaporen van je kind wel of niet laat corrigeren, is natuurlijk de keuze van de ouders en, als je kind wat ouder is, van het kind zelf. Medisch gezien hoeft er niets aan flaporen gedaan wordt. Sommige kinderen hebben er helemaal geen last van en laten het lekker zo. Andere kinderen voelen zich toch fijner met minder afstaande oren. Jaarlijks worden er ongeveer 2500 mensen geopereerd aan hun flaporen’. 

Wordt de behandeling vergoed?

Een flapoorcorrectie wordt in 2019 niet vanuit de basisverzekering vergoed. Er zijn wel veel aanvullende verzekeringen die een vergoeding bieden. Let dan wel op de voorwaarden; sommige verzekeraars vergoeden de ingreep alleen tot een bepaalde leeftijdsgrens. Vraag dus altijd van te voren even bij je zorgverzekeraar na hoe het met de vergoeding zit! De plastisch chirurg doet na het eerste polikliniek bezoek de officiële aanvraag bij de zorgverzekeraar. Je krijgt dan vervolgens thuis bericht. Bij geen vergoeding, bijvoorbeeld bij volwassenen, is het ook mogelijk om de operatie uiteindelijk zelf te betalen.

Meer informatie

Heb je vragen over flaporen of bijvoorbeeld een oorcorrectie? Maak gerust een afspraak met één van onze plastische chirurgen. Ze vertellen er je graag alles over!

Plastisch chirurg Marieke van Wijk promoveerde op dit onderwerp. Ze vertelt onder andere in RTL Nieuws hoe dat spalken in z’n werk gaat.

Gerelateerd nieuws