Contact
  1. Heupslijtage, en nu?
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Je bent bij de huisarts geweest en die heeft heupslijtage geconstateerd. Inmiddels ben je doorverwezen naar de specialist in het Isala Beweegcentrum. Wat kun je verwachten? Zeven aannemelijke stappen op weg naar weer bewegen zonder klachten.

Harmen Ettema

Orthopedisch chirurg Harmen Ettema

  1. Allereerst staat op het programma een bezoek aan de orthopedisch chirurg op de polikliniek in het ziekenhuis in Meppel of Zwolle. Hij neemt samen met jou de klachten door en verricht lichamelijk onderzoek. Vaak kan hij hier al heel wat wijzer uit worden. Meestal wordt er een röntgenfoto gemaakt en soms ook nog een MRI.
  2. De volgende stap is afhankelijk van de rest van de klachten. Is de slijtage verregaand en belemmeren de klachten je in je dagelijkse functioneren? Dan is de kans aanwezig dat de specialist een heupvervanging adviseert. Het kan ook zijn dat een operatie in jouw specifieke geval nog niet wenselijk is. Samen met de orthopeed bekijk je wat de beste behandelmethode voor jou is.
  3. Is een operatie de beste optie? Dan krijg je hier een oproep voor. De wachttijd is ongeveer vier weken.
  4. De dag van de operatie. De heupvervanging kan onder volledige narcose of door middel van plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. Ook dit hangt af van de persoonlijke situatie. Als het zo is afgesproken, opereert de orthopeed volgens de DSA-techniek, een spiersparende methode, waardoor de patiënt mogelijk sneller herstelt dan bij een standaard techniek.
  5. Na de operatie zet je samen met de fysiotherapeut als het goed is weer je eerste stappen. Gaat alles zoals het moet gaan, dan kan het zo maar zijn dat je de volgende dag weer naar huis mag.
  6. Dan begint het revalidatieproces. Samen met een gespecialiseerde fysiotherapeut van OrthoXpert ga je aan de slag met mobiliserende oefeningen. Het belangrijkste devies na een heupoperatie; blijf in beweging maar zonder over te belasten. Goede begeleiding van fysiotherapeut is dus van groot belang!
  7. Je bent nu zo'n drie tot zes maanden onderweg met het herstel. Onder normale omstandigheden zou je weer zonder problemen je dagelijkse bezigheden kunnen uitvoeren. Lekker wandelen of fietsen; dat is het doel. Ga nu niet van bijvoorbeeld een muurtje springen want dat vinden kunstheupen over het algemeen minder leuk.
Lichamelijk onderzoek bij artroseklachten Lichamelijk onderzoek bij artroseklachten
Een röntgenfoto en soms ook een MRI kan meer duidelijkheid verschaffen