Contact
  1. ‘In één seconde vier rondjes draaien’
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Geen toegang, is de waarschuwing op een bordje voor de ingang van de CT-scan op de Spoedeisende hulp (SEH). Zodra je naar binnenloopt, begrijp je waarom. De scanner ligt helemaal open en her en der staan gereedschapskisten. Medisch instrumentatietechnicus Luuk Jan Veneman en een collega zijn druk bezig met het groot kwartaal onderhoud.

Medisch instrumentatietechnicus Luuk Jan Veneman

Onderhoud scanner

‘Als een patiënt nu met spoed een CT-scan nodig heeft, gaat hij naar de afdeling Radiologie’ legt Luuk Jan uit. ‘Daar staan ook twee CT’s. Wij plannen bewust dit onderhoud vroeg in de ochtend, omdat het dan meestal het rustigst is op de SEH. Wij overleggen dat altijd goed met de afdelingen.’ Luuk Jan werkt sinds 2006 bij Isala. Na MTS elektrotechniek, haalde hij diverse medische techniek diploma’s. De ins en outs van de scanner waar hij nu voor staat, leerde hij in twee weken bij leverancier Philips. ‘Dit is echt een prachtige scanner met mooie techniek. In één seconde kan hij maar liefst vier rondjes draaien. Dat is snel. Dan wil je niet dat één van de kabels losschiet. Dus controleren wij vandaag onder meer of alles goed vastzit.

Ook maken wij de hoogspanningskabel schoon en controleren wij de koelvloeistof. Daar zitten de luchtfilters, wijst Luuk Jan. De scan zuigt veel lucht aan. En omdat dit apparaat op de SEH staat, komt het voor dat kleding wel eens opengeknipt moet worden. Dat geeft extra stof in de filters. En als de filters vol zijn, koelt het apparaat niet meer voldoende en kan hij niet meer scannen. Dat willen wij natuurlijk voorkomen.’ Ook de tafel waar de patiënt tijdens de scan op ligt, wordt nagelopen. Luuk Jan: ‘Het ziet er misschien simpel uit zo’n tafel. Maar tijdens onze opleiding bij Philips werd een volle dag besteed aan de tafel. Deze moet je precies kunnen afstellen, anders kloppen de scans niet. Maar ook smeren wij het mechanisme waarmee je de tafel in hoogte verstelt.’

Betrokken

Luuk Jan gaat een aantal onderdelen langs. ‘Kijk dit is de röntgenbuis, hier komt de stroom binnen en dit zijn glasvezelkabels. Via die kabels gaan de beelden naar de computers. In een ruimte hiernaast, staan twee accu’s die er voor zorgen dat scans nooit verloren gaan tijdens een eventuele (stroom)storing. Stel dat je patiënten opnieuw zou moeten scannen… Ik hoor net dat de twee nieuwe accu’s binnen zijn, dus die kunnen wij vandaag ook mooi vervangen. Gisteren heb ik ter voorbereiding alle loggegevens van de deze CT-scanner doorgenomen. Zo kun je precies zien waar mogelijk een probleem zit. Ik vind het prachtig om in een ziekenhuis te werken. Als je in de onderhoudsdienst zit, ga je meestal van plek naar plek. Nu hoor ik echt bij Isala. Ik voel mij betrokken bij het ziekenhuis en de patiënten.’

Meer informatie

Meer informatie over de afdeling Zorgtechnologie vindt u op de site.