Contact
  1. Isala biedt immunotherapie voor longkanker ook aan in Meppel
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

​Vanaf 1 oktober 2017 start Isala met immunotherapie voor longkankerpatiënten in Isala Diaconessenhuis. Sinds 2015 is deze therapie bij Isala al mogelijk op de locatie in Zwolle. Longarts Noel Schlösser: 'Wij hebben inmiddels dus veel ervaring. En wat echt goed nieuws is, is dat als de therapie aanslaat patiënten langer overleven en zij een betere kwaliteit van leven hebben.' Inmiddels zijn er twee medicijnen voor immunotherapie, legt Schlösser uit. 'Nivolumab, dit middel gebruiken wij al sinds 2015 en sinds juni dit jaar wordt ook Pembrolizumab vergoed door de zorgverzekeraar.' Beide therapieën worden voortaan dus ook in Meppel aangeboden.

Longarts Noel Schlösser

Longarts Noel Schlösser van Isala: 'We hebben inmiddels veel ervaring met immunotherapie.'

Aanslaan therapie

Alleen patiënten met uitgezaaide niet-kleincellige longkanker komen in aanmerking voor immunotherapie. De Nivolumab is voor patiënten die al een chemokuur hebben gehad en bij wie de tumoren dus weer groeien. Pembrolizumab krijgen patiënten voordat zij een chemokuur krijgen. Schlösser: 'Alleen kijken wij eerst wel of er een grote kans is dat de therapie gaat aanslaan. En dat kun je voorspellen door het bepalen van een bepaald soort eiwit op de kankercellen. Heeft de kankercel meer dan vijftig procent van het eiwit PDL-1 dan is de kans groot, dat de immunotherapie aanslaat.' Ongeveer dertig procent van de patiënten voldoet aan de "eitwitvoorwaarde". Zij hebben tachtig procent kans dat de therapie inderdaad aanslaat en dat zij na een jaar nog leven. 'Vraag daarom in je eigen ziekenhuis gerust of de PDL-1 bepaald is', adviseert Schlösser.

Onderzoek

Nivolumab slaat maar bij één op de vijf patiënten aan. 'Wij weten pas na zes tot twaalf weken of het wel of niet wat doet',  zegt de longarts. 'Maar als het wel aanslaat, geldt ook voor deze groep patiënten dat zij langer leven en een betere kwaliteit van leven hebben. Omdat de therapie nog relatief nieuw is voor onze patiënten is het nog lastig om te zeggen hoe veel langer iemand leeft. Daar moeten wij nog meer onderzoek naar doen.'

Immunotherapie

Maar wat is immunotherapie nu eigenlijk? Via een infuus krijgen patiënten een menselijk eiwit in hun lichaam wat het eigen afweersysteem weer aan het werk zet. Een tumor kan namelijk afweerreacties van het lichaam blokkeren. Raar, want een tumor is er wel echt en maakt ook stoffen vrij die eigenlijk door het lichaam als vreemd herkend zouden moeten worden. Dus je zou een afweerreactie van het lichaam kunnen verwachten. Maar dat gebeurt dus niet of in ieder geval onvoldoende om de groei van een tumor tegen te gaan. Met immunotherapie zorg je er voor dat afweercellen van het lichaam de tumorcellen wel zien. Waardoor ze de tumor aanvallen en proberen op te ruimen.

Bijwerkingen

De medicijnen voor immunotherapie worden toegediend met behulp van een infuus. Dat kan gewoon in dagbehandeling. In tegenstelling tot een chemokuur zijn de bijwerkingen van immunotherapie relatief mild. Longarts Schlösser: 'Een risico is dat sluimerende auto-immuunziekten zoals reuma en psoriasis juist de kop opsteken. Daarnaast kan vermoeidheid of diarree een bijwerking zijn. Wanneer patiënten bij ons starten met de therapie, lichten wij ook altijd de huisarts in over mogelijke bijwerkingen. Immunotherapie geneest longkanker dus niet, maar het verlengt het leven wel zonder dat zij veel last hebben van deze medicijnen en dat is een prachtige ontwikkeling.' 

Meer informatie over immunotherapie bij longkanker is te vinden op de website van Isala.