Contact
  1. Isala en Gelre ziekenhuizen werken samen aan oncologische topzorg!
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Isala en Gelre ziekenhuizen werken samen aan oncologische topzorg! Op vrijdag 25 mei tekenden Rob Dillman (Voorzitter RvB Isala), Elza den Hertog (lid RvB Gelre ziekenhuizen), Harm de Haan (voorzitter VMS Isala) en Gabriëlle Scheffer(voorzitter VMS Gelre ziekenhuizen) een hernieuwde samenwerkingsovereenkomst die het regionaal Oncologisch Netwerk naar de volgende stap brengt.

Rob Dillman, Elza den Hertog, Harm de Haan en Gabriëlle Scheffer

Op de foto: (achteraan) Gabriëlle Scheffer, voorzitter VMS Gelre ziekenhuizen, en Elza den Hertog, lid RvB Gelre ziekenhuizen, (vooraan) Harm de Haan (voorzitter VMS Isala) en Rob Dillmann (Voorzitter RvB Isala).

Concentreren specialistische zorg

Beide ziekenhuizen werken samen in het Regionaal Oncologisch Netwerk om de (specialistische) oncologische zorg in de regio blijvend te kunnen bieden. De samenwerking vloeide een aantal jaar geleden voort uit landelijk beleid dat tot doel heeft om complexe zorg te concentreren in een beperkt aantal ziekenhuizen. Dit betekent dat niet alle ziekenhuizen alle soorten operaties meer kunnen uitvoeren, maar dat specifieke operaties worden geconcentreerd in een beperkt aantal ziekenhuizen. Chirurgen die regelmatig dit soort tumoren verwijderen, zijn immers meer vertrouwd met de ingreep en beschikken daardoor over meer ervaring en specialistische kennis. 

Gezamenlijk zorgtraject

Hierdoor spraken Isala en Gelre ziekenhuizen bijvoorbeeld af dat alle slokdarm- en maagoperaties plaatsvinden in Gelre Oncologisch centrum in Apeldoorn. En de alvleesklier-, galweg- en leveroperaties in het Isala Oncologisch centrum in Zwolle. Patiënten kunnen daarbij in hun eigen ziekenhuis terecht voor onderzoeken, diagnose en de voor- en nabehandelingen van complexe tumoren. De zorg wordt tussen de ziekenhuizen afgestemd en vastgelegd in gezamenlijke zorgtrajecten. Ook de multidisciplinaire patiëntenbesprekingen (MDO) vinden gezamenlijk tussen de ziekenhuizen plaats via videoconferencing. Zo krijgt elke patiënt de best mogelijke zorg.

Ontwikkelingen gaan snel

Beide partijen Isala bekrachtigden in 2016 al hun samenwerking op het gebied van complexe oncologische chirurgie en behandeling. Deze afspraken vormden een eerste stap in de inrichting van een breed Regionaal Oncologisch Netwerk. In de afgelopen twee jaar zijn grote stappen gemaakt in de verdere uitwerking van de samenwerking tussen beiden ziekenhuizen. Zo wordt inmiddels onder andere samengewerkt op het gebied van tumoren van het spijsverteringsstelsel, urologische oncologie, neuro-oncologie en hematologie. Deze ontwikkelingen vroegen om een hernieuwde samenwerkingsovereenkomst.

Gerelateerd nieuws