Contact
  1. Isala Hartcentrum: anticiperen op verbetering van cardiologische zorg met innovaties
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

​Het aantal minimaal invasieve ingrepen, in de volksmond ook wel ‘kijkoperaties met behulp van katheters’ genoemd, blijft snel groeien dankzij de voordelen voor patiënten en zorgverleners. Isala Hartcentrum voert minimaal invasieve ingrepen uit bij de behandeling van bijvoorbeeld hartritmestoornissen en hartklepafwijkingen. Dergelijke ingrepen leiden tot minder beschadiging van het lichaam en daarmee sneller herstel van de patiënt. Bovendien is het vaak een goed alternatief voor patiënten die te kwetsbaar zijn voor open chirurgie.

Laboranten op de Hartkatheterisatiekamer Jeroen Molenaar, Marielle van der Laan en Sjoerd Moleman

Tijdens deze ‘kijkoperaties’ kunnen artsen de organen waar ze aan werken niet direct zien en voelen. Daarom is medische apparatuur voorzien van de meest geavanceerde beeldvormings-, meet- en navigatietechnologieën cruciaal. Deze apparatuur biedt de mogelijkheid om organen en weefsels zichtbaar te maken voor de arts, de plaatsing van katheters te begeleiden en de plaatsing van implantaten te ondersteunen en te visualiseren. Dat alles draagt bij aan de slagingskans van de behandeling en dus betere patiëntenzorg.

Vier partnerziekenhuizen in Nederland, waaronder Isala Hartcentrum, hebben ervaring opgedaan met nieuwe medische apparatuur: het Philips Azurion platform. Dit systeem wordt gebruikt bij cardiologische ingrepen op de Hartkatheterisatiekamer. Cardioloog Vincent Roolvink vertelt: “In Isala Hartcentrum stellen we alles in het werk om, ondanks dat het druk is, alle aandacht en tijd te nemen om tot de juiste beslissingen te komen. Met de toename van het aantal chronisch zieke hartpatiënten en daarmee de groeiende wachttijden is het belangrijk om efficiënt met je middelen om te gaan. Uitstel van een behandeling of operatie is namelijk erg vervelend voor een patiënt.”

Innovatie is de sleutel tot verbeterde patiëntenzorg. Isala Hartcentrum wil graag voorop lopen in de ontwikkelingen en heeft daarbij partners nodig. Roolvink: “Zo’n partnerschap zijn we aangegaan met Philips. Ik had verwacht dat we een tijdje aan het nieuwe systeem zouden moeten wennen. Maar wij raakten er snel vertrouwd mee. Het systeem is gebruiksvriendelijker en heeft een gemakkelijke interface. De samenwerking met de laboranten verloopt efficiënter. Door de optie om al referentiebeelden weg te zetten terwijl je bezig bent, kunnen achter de schermen al QCA-berekeningen worden uitgevoerd en metingen worden verricht. De kwaliteit van zorg verbetert door de gebruiksvriendelijkheid van het systeem en de mogelijkheid om ter plekke oude en nieuwe beelden te vergelijken. Ook zijn alle tools, zoals FFR, IVUS, OCT en Stent Boost eenvoudig te integreren op je beeldscherm.”

Niet alleen de artsen werken met het systeem, ook de laboranten op de Hartkatheterisatiekamer. Zo ook laboranten Leon Bos (niet op de foto), Jeroen Molenaar, Marielle van der Laan en Sjoerd Moleman. Zij zijn in het afgelopen jaar intensief betrokken geweest bij de klinische testen in het Isala Hartcentrum, en hebben daarnaast de andere laboranten getraind in het gebruik van de apparatuur. “Een waardevolle en mooie bijdrage van alle collega’s binnen het team op de Hartkatheterisatiekamer”, aldus manager Jikke de Graaf. “Want goede patiëntenzorg geven we samen!”

Ervaringsdeskundigen aan het woord

Cardioloog Peter Paul Delnoy, cardioloog Vincent Roolvink en manager Jikke de Graaf lichten toe wat de voordelen zijn van het nieuwe Azurion platform van Philips bij cardiologische ingrepen op de Hartkatheterisatiekamer in Isala Hartcentrum. Bekijk het filmpje.