Contact
  1. Isala laat patiënten bewegen met Beweeg app
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Voor patiënten die een totale knie- of heupoperatie ondergaan is het van belang dat zij zo snel mogelijk na de operatie gaan bewegen. Om deze patiënten te stimuleren om te bewegen heeft de therapiegroep de Isala Beweeg app ontwikkeld.

Initiatiefnemers Rudi Steenbruggen (l) en Guido Dolleman

Initiatiefnemers Rudi Steenbruggen (l) en Guido Dolleman

Rudi Steenbruggen, manager Therapiegroep: ‘De Beweeg app geeft informatie en instructies over de oefeningen die gedaan kunnen worden na een operatie. In de filmpjes is duidelijk te zien én te horen hoe de oefeningen gedaan moeten worden.’ Na goedkeuring en uitleg van de fysiotherapeut, kan de patiënt na de operatie direct starten met de oefeningen. ‘De app is nadrukkelijk geen vervanging van de fysiotherapeut. Of de patiënt nu wel of geen gebruik maakt van de app, de fysiotherapeut bezoekt alle patiënten’, aldus Steenbruggen. 

Stimulans

De afgelopen periode is de Beweeg app onder patiënten getest. De patiënten waren enthousiast over het gebruiksgemak van de app en de duidelijke instructies, zowel in beeld als geluid. Isala hoopt dat patiënten die deze app gebruiken gestimuleerd worden om meer te bewegen, waardoor ze sneller uit bed kunnen en dus sneller revalideren. Guido Dolleman, fysiotherapeut, benadrukt: ‘Alle patiënten krijgen te allen tijde de zorg die nodig is na een operatie. De app wordt als extra stimulans geboden.’

Onderzoek

Vanaf april wordt de Beweeg app aangeboden aan alle patiënten die een totale knie- of heupoperatie ondergaan. Tegelijkertijd start Mirjan van Gelder, MSc geriatriefysiotherapie i.o., met een wetenschappelijk implementatieonderzoek om het effect van de app op het revalidatieproces te onderzoeken. De therapiegroep heeft de ambitie om de Beweeg app verder te ontwikkelen en meer behandelingen in de app op te nemen. 

De app is ontwikkeld door Isala Development Services (IDS) in opdracht van de therapiegroep van Isala.