Contact
  1. 'Kies Ik Gezond?'-app
Coronavirus (COVID-19) Hier vindt u belangrijke informatie over uw afspraak, onderzoek of behandeling.

Het Voedingscentrum heeft onlangs de gratis 'Kies Ik Gezond?'-app gelanceerd. Daarmee kunt u – in de supermarkt of thuis – de streepjescode van voedingsmiddelen scannen, voedingsmiddelen zoeken en met elkaar vergelijken. Allergeneninformatie is momenteel nog niet opgenomen in de app, omdat het Voedingscentrum de betrouwbaarheid van gegevens van fabrikanten niet kan garanderen.

Supermarkten

Verreweg de meeste producten die u in de grote supermarkten kunt kopen, staan in de app. Helaas nog niet alles en er doen een paar supermarkten nog niet volledig mee. Zo heeft Lidl nog geen gegevens aangeleverd en Aldi slechts gegevens van een deel van het assortiment. Het Voedingscentrum is druk bezig om ervoor te zorgen dat straks (vrijwel) alle producten in de app staan.

Gezondere keuze bovenaan

Als u een product zoekt, ziet u als resultaat de voedingswaarde, ingrediëntenlijst en of een product in de Schijf van Vijf past. Zo niet, dan krijgt u gezondere alternatieven te zien of een handige tip, bijvoorbeeld een link naar een gezonder recept. U kunt de zoekresultaten sorteren op voedingswaarden. Zo ziet u makkelijk in welk product bijvoorbeeld het minste suiker of de meeste vezels zitten. In de app kunt u ook aangeven op welke voedingsstoffen u extra wilt letten, zoals verzadigd vet, koolhydraten, suiker, vezels, zout of aantal calorieën. Deze voedingswaarden komen dan bovenaan te staan als u een product scant, zoekt of vergelijkt.

Schijf van Vijf

Verder kunt u de zoekresultaten filteren, bijvoorbeeld op Schijf van Vijf, supermarkt, merk en productcategorie. Als u bijvoorbeeld op Schijf van Vijf filtert, dan krijgt u alleen de producten te zien die in de Schijf van Vijf staan. U kunt ook aangeven bij welke supermarkten u boodschappen doet. Dan krijgt u de huismerken van andere supermarkten niet te zien bij het zoeken naar een product.

De app is gratis te downloaden in de App Store van Apple en de Play Store van Google.

Bron: Voedingscentrum