Contact
  1. Knie verdraaid. En nu?
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Dit is wat je ongeveer kunt verwachten als je bij Isala binnenkomt.

  1. Je eerste stop is waarschijnlijk je huisarts geweest. Afhankelijk van zijn of haar bevindingen, zal je mogelijk worden doorverwezen naar het spreekuur van de orthopedie. Dit kan pas na enkele dagen, als de knie minder gezwollen is en goed te beoordelen. Vaak kan de huisarts zelf al een behandeltraject inzetten.
  2. Verwacht niet dat je binnen de kortste keren op de operatietafel ligt. In negen van de tien gevallen zal eerst de zwelling verder moeten afnemen, voordat de specialist een goede beoordeling kan doen. Bovendien is een operatie niet altijd de beste behandelmethode. Dit hangt erg af van de rest van het letsel en de patiënt zelf. Is een operatie echt nodig, dan kan dat te maken hebben met ander letsel in de knie. Meestal gaat het bij knieletsel namelijk om meer dan alleen een voorste kruisbandscheur.
  3. Nadat de zwelling na zo'n 7 tot 10 dagen is weggetrokken, kan het zelfs zijn dat de knie uit zichzelf al weer goed herstelt. Het kan zo maar met een sisser aflopen. Bij enkele patiënten met een verdenking op meer letsel, wordt vaak een MRI gemaakt om de beschadiging beter te kunnen beoordelen.  Bijvoorbeeld wanneer wordt vermoed dat er meer stuk is dan alleen de voorste kruisband.
  4. Blijkt er sprake van alleen een beschadiging aan de voorste kruisband? Dan krijgt de patiënt een trainingsschema mee naar huis en gaat hij of zij aan de slag met een ervaren fysiotherapeut om de spieren van de knie op te trainen.
  5. Na ongeveer zes tot acht weken kijkt de specialist wat de training heeft opgeleverd en wat de vervolgstappen moeten zijn om de knie weer op het best mogelijke niveau te krijgen.